Skip to main content
mouse

serre woonboerderij

Grou

Een boerderij in het merengebied van Friesland krijgt een opvallende uitbreiding met een serre van glas, staal en persroosters.

Projectgegevens

Locatie –, Grou
Architectuur Architectenbureau Hofstra-Douma, Grou
Constructief Ontwerp Ingenieursbureau Van de Veen, Grou
Uitvoering Bouwbedrijf De Boer, Akkrum

Documenten

Algemene projectomschrijving

Een boerderij aan de zuidzijde, gericht op weide en water krijgt een serre. Het toe te voegen element is een zelfstandig onderdeel; los van het hoofdgebouw die de bestaande gootlijn respecteert. Daarnaast zijn een aantal terrassen aangelegd, trapvormig afdalend naar de waterrand. De serre op het hoogste terras is een transparante kubus, met uitzicht naar drie zijden. Het dak en de overstekken zijn een soort paraplu erboven, op een viertal ranke kolommen ruim buiten de glasvlakken. Via de overstekken wordt het plafond in stalen roostervormig voortgezet, als 'bemiddeling' tussen gesloten vlak en open lucht. In de randen van de vloer is de verwarming opgenomen, meelopend met de puien.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De uitbreiding heeft een eenvoudige staalconstructie van walsprofielen, die geheel zijn verzinkt. De verbindingen zijn eenvoudig, veelal onzichtbaar, het geheel is ter plekke als een meccanodoos in elkaar gezet. De puien hebben minimale randprofielen, op de hoeken staan de glastroken 'koud' tegen elkaar.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk