Skip to main content
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs mouse

renovatie/uitbreiding zoutopslag steunpunt Coenecoop

Waddinxveen

De versleten zoutopslag en stallingsruimte is opgewaardeerd tot een eigentijds complex. Blikvanger is de ronde toren van de zoutopslag met doorstekende kolommen en een schuin dak. De in hoogte verlopende ring van de stallingsruimte en het rechthoekige volume van het kantoor completeren het geheel.

Projectgegevens

Locatie Kanaaldijk 35, Waddinxveen
Opdracht Provincie Zuid-Holland, Den Haag
Architectuur Vissers & Roelands architecten & ingenieurs, Eindhoven
Constructief Ontwerp Vissers & Vissers, Venlo-Blerick
Uitvoering Bouwcombinatie Nobel Bouwbedrijf/Bunnik, Bodegraven
Staalconstructie Francken Metaal, Nieuwerbrug

Algemene projectomschrijving

Het Steunpunt gladheidsbestrijding bij Waddinxveen staat op een logische wijze in het landschap in de bocht van een afrit. De stallingsruimte volgt met zijn ringvormige plattegrond de bocht in de weg en met zijn vier in hoogte aflopende daken het verloop van het talud. Het kantoor staat aan de voet van de afrit tegenover de bedrijfsgebouwen aan de Noord Ringdijk. Beide gebouwen hebben een houten gevel, die wordt beƫindigd door het nadrukkelijke stalen randprofiel van de overstekende daken. De zoutopslag bevindt zich tussen de gebouwen bij de entree van het terrein en is de spil van het complex. Dit gebouw heeft 27 ronde stalen kolommen, die in een cirkel van 13,5 m staan en een schuine schijf dragen met eenzelfde dakrand als de andere gebouwen. De doorstekende kolommen geven het gebouw een herkenbaar silhouet, dat met recht een bekroning mag worden genoemd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De gebouwen zijn op vergelijkbare manier vormgegeven, waarbij de constructie zoveel mogelijk in het zicht is gelaten. De zoutloods ontleent zijn stabiliteit aan een 35 cm dikke betonnen wand van 5 m hoog, die aan de buitenzijde is bekleed met Western Red Cedar. Hierachter ligt het zout. Om het zout te beschermen tegen hemelwater is een dak gemaakt, dat wordt gedragen door zeven ronde kolommen. Deze staan met twintig, niet-dragende kolommen in een cirkel. Het dak zelf bestaat uit verjongde stalen liggers afgewerkt met een stalen beplating met een coating van zink en aluminium. Het kantoor heeft een staalskelet, dat nagenoeg geheel is hergebruikt. Het volume is uitgebreid om meer ruimte te krijgen en heeft een uitkraging met randliggers in het zicht. De constructie is thermisch verzinkt. De gevels hebben stalen binnendozen met isolatie, afgewerkt met houten delen. De stalling is een variatie op dit thema en heeft een betonnen onderwand, waarop een geschoorde staalconstructie staat.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk