Skip to main content
mouse

bedrijfsgebouw Van Happen Containers

Eindhoven

Gelet op de enorme afmeting van de overslaghal was een efficiënte repetitie van stalen onderdelen essentieel. De meest economische oplossing is tegelijk de meest eenvoudige: vakwerkspanten, vrij opgelegd op de kolommen en geheel geschoord.

Projectgegevens

Locatie Weijerbeemd 10, Eindhoven
Opdracht Van Happen Containers BV, Eindhoven
Architectuur A3P Bouwadvies, Sint-Oedenrode
Constructief Ontwerp Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Uden
Uitvoering Bouwbedrijf van de Ven, Veghel
Staalconstructie Smulders-Duscon Staalconstructies, Bladel

Algemene projectomschrijving

De hal dient voor het overslaan van afval. Binnen het oppervlak van 60x240 m worden vrachtwagens gelost; met loaders wordt het afval verplaatst. Kolommen zouden in de weg staan, reden om de overspanning van 60 m kolomvrij te maken. Het grootste compartiment in de hal beslaat 60x210 m. Met een vrije hoogte van 10 m is er genoeg ruimte voor vrachtauto's om hun lading te kunnen kiepen. Ook de overheaddeuren hoog.
Omdat de hal in de aanvliegroute ligt van Eindhoven Airport werden er hoge eisen gesteld aan het afschot van het dak. Er mag namelijk geen plasvorming ontstaan omdat dat vogels trekt. De dakrand is rondom laag gehouden, waardoor deze kan dienen als overlooprand. Een voordeel daarvan is dat er minder gevelbeplating nodig is.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voor de constructieve opbouw van de hal zijn verschillende scenario's doorgerekend. Meest efficiënte oplossing was een eenvoudige constructie met stalen spanten h.o.h. 10 m die aan de dakrand 3,5 m hoog zijn en 4,5 m in het midden. De bovenflens bestaat uit een HEB 300 en de onderflens uit een HEB 240.
Het dak is geheel voorzien van stabiliteitsverbanden; ook in de kopgevels en de tussen(brand)wand zitten verbanden. De stabiliteitsverbanden in de langsgevels bevinden zich vanwege de grote lengte van de hal in het midden van de langsgevels. Zo zijn thermische verplaatsingen mogelijk.
De hal is deels gebouwd op een voormalige vuilnisbelt. Omdat de variabele vloerbelasting kan oplopen tot 80 kN/m2 is de vloer volledig onderheid. De hal is gesprinklerd en heeft een nevelsysteem om stofontwikkeling tegen te gaan.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk