Skip to main content
VDL Technics mouse

Reclamemast De Brainmarker

Eindhoven

Waar de A67 en A2 samenkomen staat een 42 m hoge landmark die de kernwaarden van de Brainportregio verbeeldt: high tech, creëren, ontdekken en innovatie. Door het grote reclameoppervlak is de Brainmarker een niet te missen 'brandbuilder'.

Projectgegevens

Locatie Aalsterweg, Eindhoven
Opdracht Van der Valk Hotel Eindhoven, Eindhoven
Architectuur Idje van den Boom & Daan Spangenberg ism diederendirrix architectuur & stedenbouw, Eindhoven
Constructief Ontwerp Adviesbureau van de Laar, Eindhoven
Staalconstructie VDL Technics, Boxtel

Algemene projectomschrijving

De Brainmarker staat op het parkeerterrein van Van der Valk Hotel Eindhoven en helpt merken onvergetelijk te maken. Door de indrukwekkende afmetingen met twee ledbeeldschermen van 54 m2 oppervlakte op 42 m hoogte, maar ook door een bijzonder en aantrekkelijk ontwerp. De Brainmarker wordt 's avonds subtiel aangelicht met de modernste kleuren-led's.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie is opgebouwd uit gelaste stalen vakwerkelementen van HE-profielen. Elk element heeft een hoogte van 3 m en een wandlengte van 7 m of 5,6 m die onderling in een driehoek van 7x7x5,6 m via boutverbindingen zijn verbonden. De staalconstructie staat op een betonnen sokkel 1 m boven maaiveld. Vanaf dit niveau zijn de elementen met boutverbindingen op elkaar gestapeld tot een hoogte van 34 m. Voor de bovenste 8 m is een terugliggende staalconstructie met stabiliteitsverbanden bedacht voor de ledschermen. De schermen van 7x8 m hebben een eigen stalen kokerframe die als geheel aan de terugliggende staalconstructie is gehangen. Door een diagonaal en ligger onderin een vak te laten vervallen, is de toren toegankelijk gemaakt voor onderhoud. In de toren zijn hiervoor om de 3 m rondom uitkragende bordessen aangebracht met een roostervloer en vaste ladder.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De staalconstructie is volledig bekleed met 15 mm gehard glazen panelen van 1,2x3,0 m zodat de volledig thermisch verzinkte staalconstructie zichtbaar blijft. De ledschermen zijn in hetzelfde vlak geplaatst als de glazen panelen. Ook zijn de HE-profielen zo geplaatst dat je vanaf de zijkant in het lijf kijkt. In de enorme reclamemast zijn meer dan 2000 lednodes verwerkt hetgeen 's-avonds een dynamisch lichtspel oplevert en de reclameboodschappen op de schermen bekrachtigd.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Om staal te besparen en toch de indruk te houden dat de staalconstructie hetzelfde blijft, zijn de profielen van de hoekkolommen van onder tot boven hetzelfde. Alleen de tussenkolommen en diagonalen worden geleidelijk aan naar boven toe lichter. Aan de lijven van de HE-kolommen zijn glazen panelen met spiders en uitkragende buisjes gebout. De bout gaat door de buisjes en spiders. De inklemming aan de lijven wordt gerealiseerd door het aandraaien van een bout en twee stalen ringen aan weerszijden van het lijf die zorgen voor een groter spanningsoppervlak.

Bijzondere aspecten uitvoering

De stalen vakwerkelementen van 7x3 m en 5,6x3 m zijn in de fabriek per wandelement in elkaar gelast en thermisch verzinkt. Voor transport zijn de wanden per verdieping aan elkaar gebout en als driehoek inclusief bordes vervoerd naar de bouwplaats. Op de bouwplaats zijn deze met een kraan gestapeld en met boutverbindingen gekoppeld.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk