Skip to main content
OMA mouse

G-Star RAW hoofdkantoor

Amsterdam

Gesitueerd langs de A10 bij Amsterdam, ligt het nieuwe hoofdkantoor van modebedrijf G-Star. Het gebouw geeft in zijn uiterlijk een goede weergave van het imago van het modemerk en brengt op 17.500 vierkante meter uiteenlopende functies onder één dak, met een duidelijke kader.

Projectgegevens

Locatie Joan Muyskenweg 39, Amsterdam
Opdracht G-Star RAW, Amsterdam
Architectuur Office for Metropolitan Architecture (OMA), Rotterdam
Constructief Ontwerp ABT, Delft
Uitvoering Pleijsier Bouw, Genemuiden
Staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk

Algemene projectomschrijving

Dit project omvatte een aantal uitdagende aspecten. Zo is een groot deel van het staal in het zicht gelaten, waarbij de engineers zware esthetische eisen opgelegd kregen. Constructief lagen de uitdagingen voornamelijk in de omvangrijke uitkraging van het kantoor met 15 m. Deze uitkraging besloeg tevens twee verdiepingen en logischerwijs had dit consequenties op de dimensionering van de achterliggende staalconstructie waaraan de uitkraging is opgehangen. Daarnaast was er vanuit het architectonische ontwerp een flexibele ruimte bedacht, genaamd het RAW-space. Het unieke aspect van deze ruimte, is de mogelijkheid om de complete glazen gevel weg te schuiven, zodat de ruimte in combinatie met het ervoor gelegen buitengebied bruikbaar wordt voor grotere evenementen. Deze glazen puien van ongeveer 16 m hoog geven een behoorlijke aanvullende belasting op de stalen draagstructuur. Ook de geleiding van deze puien evenals de inpassing binnen de esthetische eisen welke gesteld werden aan de constructie zijn door Oostingh Staalbouw ontwikkeld en geproduceerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het 140 m lange gebouw staat als een hangar op een podium. In de schil, die door het donkere beton een stoere, maar enigszins chique uitstraling krijgt, zijn functies ondergebracht die de kern van het gebouw ondersteunen. Deze kern van verschillende creatieve afdelingen is gesplitst in vijf glazen volumes die ten opzichte van elkaar verschuiven. Het rechtervolume is naar voren geschoven en opgetild boven de entree, door het grote overstek werkt het als driedimensionaal uithangbord. De RAW-space, de negatieve ruimte onder de schil die ontstaat door de verschuivingen, kan worden afgesloten met monumentale glazen hangardeuren van vier verdiepingen hoog. Hierdoor kan het gebouw wisselende gedaantes aannemen voor het langsrijdende publiek.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk