Skip to main content
cepezed | Lucas van der Wee mouse

Overkapping Brabanthallen

Den Bosch

De overkapping, met eigen entree en een grote kolomvrije overspanning, functioneert als droogloop tussen de bestaande hallen en biedt tegelijkertijd extra ruimte als break-out en lounge gebied.

Projectgegevens

Locatie Diezekade 2, Den Bosch
Opdracht Libéma, Rosmalen
Architectuur cepezed, Delft
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Bouwbedrijf Van Schijndel, Geffen
Staalconstructie GS Staalwerken Bladel, Bladel

Algemene projectomschrijving

Op het bedrijfsterrein van de Brabanthallen in Den Bosch is het voormalige parkeerterrein, tussen de bestaande Brabant-, Kempen- en Langstraathal aan de ene zijde en de bestaande Baronie- en Peelhal aan de andere zijde, overkapt.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voor de nieuwe overkapping van de Brabanthallen heeft IMd een ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie. De overkapping heeft een oppervlakte van 150x50 m en een hoogte van 13 m.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

IMd heeft tezamen met architectenbureau cepezed de kolomposities voor de overkapping geoptimaliseerd, rekening houdend met bestaande kabels en leidingen en afstand tot de bestaande gevels en traforuimtes.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Door de constructie met stalen 3D-vakwerkspanten van lichte profielen is ondanks de grote kolomvrije overspanningen de hoeveelheid staal relatief laag. Voor de stabiliteit in dwarsrichting is gebruik gemaakt van de bestaande hallen en voor de stabiliteit in langsrichting zijn ongeschoorde portalen met schoorkolommen en 3D-vakwerken toegepast. Deze ongeschoorde portalen zorgen tevens voor een grotere kolomvrije ruimte in het centrale gedeelte van de overkapping.

Bijzondere aspecten uitvoering

De 3D-vakwerkspanten zijn via het water in zijn geheel aangevoerd en direct gemonteerd op de kolommen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door de overkapping te situeren tussen de bestaande hallen was er alleen een dak en een gevel aan de voorzijde benodigd, waardoor er met een relatief beperkte investering een grote evenementenhal is bijgekomen.