Skip to main content
cepezed | Lucas van der Wee mouse

Applikon Biotechnology

Delft

Door een sterke groei is Applikon Biotechnology genoodzaakt hun vrije jonge onderkomen (2013) uit te breiden met 2.000 m² kantoor- en productieruimte. Een staalconstructie draagt bij aan relatief eenvoudige inpassing op en aan het bestaande complex.

Projectgegevens

Locatie Heertjeslaan 2, Delft
Opdracht Applikon Biotechnology, Delft
Architectuur cepezed, Delft
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Heembouw, Berkel en Rodenrijs
Staalconstructie Reijrink Staalconstructie, Hilvarenbeek

Algemene projectomschrijving

Applikon, wereldleider in het ontwikkelen en leveren van geavanceerde bioreactorsystemen, is gevestigd op TU Delft Science Park in het pand dat in 2013 door architectenbureau cepezed en ontwikkelaar cepezedprojects tot stand kwam. Applikon is sindsdien zo sterk gegroeid dat een vergroting van het huidige pand niet uit kon blijven.
De constructie van de twee nieuwe bouwdelen (kantoor en bedrijfshal) is zodanig opgezet dat het goed aansluit bij de bestaande bouw. Tevens is gezocht naar een oplossing waarbij de invloed op het bestaande bedrijfsproces zo min mogelijk is. De constructie van de gebouwen bestaat uit een staalskelet met daarin kanaalplaatvloeren. Bij de keuze van de opbouw van de begane-grondvloeren is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wens naar hoge belasting overeenkomstig de bestaande situatie.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hoofddraagconstructie is opgebouwd met een staalconstructie die is geïntegreerd in het bouwkundige ontwerp waarbij er uitvoerig is gekeken naar de staalaansluitingen die in het zicht blijven. Het nieuwe kantoordeel is op de bestaande bedrijfshal geplaatst. Hierdoor moesten grote overspanningen gerealiseerd worden om het aantal kolommen in het onderliggende laboratorium te beperken. Deze grote overspanningen zijn verkregen door verdiepinghoge vakwerken. In de gevels zijn de vakwerken bij de dichte borstwering toegepast. Hierdoor is er nauwelijks een staalconstructie zichtbaar aan de gevelzijde.
Voor de stabiliteit is gebruik gemaakt van de voorzieningen in het bestaande gebouw. Hierdoor was het toevoegen van slechts enkele windverbanden voldoende.
Tijdens de uitvoering moesten de werkzaamheden in het laboratorium door kunnen gaan. Hierdoor moest de staalconstructie op de begane-grondvloer snel geplaatst worden, zodat de overige werkzaamheden bovendaks verricht konden worden.
In het laboratorium is een grote vrije indeelbare ruimte gewenst. Hierdoor zijn er grote overspanningen tussen de kolommen toegepast en zijn de stabiliteitsvoorzieningen tot in de gevel beperkt.
In zowel de vloer- als in de staalconstructie is rekening gehouden met het leidingwerk van en naar de diverse installaties. De liggers zijn in het vloerniveau geïntegreerd en doordat de kanaalplaten uit elkaar zijn geplaatst, zijn er horizontale leiding tracés gecreëerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk