Skip to main content
mouse

Melis logistics

Duiven

Op de grondvesten van het afgebrande bedrijfspand van Melis is een nieuw gebouw gerealiseerd. Het bestaat uit twee geschakelde volumes, de hal van staal en het uitkragende kantoor van glas.

Projectgegevens

Locatie Dijkgraaf 38, Duiven
Opdracht Melis logistics, Duiven
Architectuur JCRARCHITECTEN, Arnhem
Constructief Ontwerp Willemsen bouwadvies, Huissen
Uitvoering Bume, Velp
Staalconstructie Metaalbedrijf Kaal, Didam

Algemene projectomschrijving

De nieuwe bedrijfshuisvesting van Melis logistics is opgebouwd uit twee volumes; het warehouse en het kantoor die in elkaar zijn geschoven. De architectuur wordt kenmerkt door zijn zwarte gelaat, introvert karakter en scherpe detaillering.
Het warehouse heeft een stalen 'trapezium-gevel' met een horizontale belijning. Het kantoor heeft een gladde huid van glas met een metalen buitenplafond dat spiegelend is uitgevoerd.
Door de gebruikte materialen reageert het gebouw zeer veranderlijk en reageert het direct op lichtinval. Dit zorgt voor een interessante synergie tussen staal en glas, die door het gehele kantoorgedeelte zichtbaar is.
Het interieur heeft een industrieel, zakelijk karakter met warme accenten en sferisch licht. De werkplekken zijn modern en door de glazen binnenwanden heel open en overzichtelijk. Het interieur wordt verder gekenmerkt door de stalen trap met betonnen treden, het rauwe tapijt en het gebruik van eikenhout voor de gesloten ruimten. Het nieuwe bedrijfspand van Melis logistics is in een brede zin duurzaam; hergebruik van de locatie en de bestaande begane grondvloer, door lichte vloerconstructies van staal en hout, zorgvuldige materiaalkeuzes en door de installatietechniek is het bedrijfspand energieneutraal.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw heeft in zijn geheel een draagconstructie van staal met een betonnen wand tussen beiden gebouwdelen. De staalconstructie van de hal is zeer efficiënt; er is gekeken om met minimale dragers en kolommen een grote vrije ruimte te creëren. Het kantoor heeft een staalconstructie die aan de voorzijde 5,5m uitkraagt over twee verdiepingen. Deze vakwerken zijn opgebouwd uit kokers van 200x200mm die zijn verankerd in de betonnen wand. De wand is het contragewicht van het overstek waardoor er geen trekkrachten in de fundering ontstaan.
De stalen constructie is in het zicht en vormt een belangrijk onderdeel van de esthetiek en atmosfeer van het interieur. De vloeren zijn licht uitgevoerd door middel van houten balken en een zwevende betonvloer. De buitengevel van het kantoor is in zijn geheel bekleed met een structureel verlijmde vliesgevel die bij het terras naar binnen vouwt.
De staalconstructie is aan de buitenzijde veranderlijk zichtbaar door de weersinvloeden. Naar gelang de zonnestand ontvouwt de contour van de constructie of blijft het juist onduidelijk hoe het gebouw wordt gedragen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De twee functies zijn zichtbaar aan elkaar gesmeed met ieder zijn eigen functionaliteit en verschijningsvorm. Ze zijn elkaars contrast; in tektoniek, functie, transparantie maar door kleur en verhouding vormen zij een geheel. Het overhangende kantoor creëert de luifel voor de entree en de werkplekken krijgen daardoor een weids overzicht op de omgeving.
De parkeertuin, die op de foto’s nog niet tot bloei is, vormt een tegenwicht. Het harde en scherpe van het gebouw krijgt hiermee repliek en ontvangt de bezoeker. Het spiegelende buitenplafond onder de uitkraging geeft het binnenkomen een extra zintuiglijke dimensie.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De stalen constructie van het kantoordeel is opgebouwd uit acht grote vakwerken bestaande uit stalen kokers. Deze zijn zo doorgerekend dat er minimale doorbuigingen zijn om de verlijmde vliesgevel mogelijk te maken.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk