Skip to main content
mouse

luchtbrug kantoorgebouw Rabobank

Utrecht

Een brug met een ovale doorsnede is een opvallende verschijning met een afwerking in ruitmotief van glimmend roestvast staal en blauw getint glas. De 40 m lange buis vormt een verbinding tussen het auditorium en de kantoren van Rabobank Nederland.

Projectgegevens

Locatie Croeselaan 18, Utrecht
Opdracht Rabobank Nederland, Utrecht
Architectuur Architectenbureau Kraaijvanger-Urbis, Rotterdam
Constructief Ontwerp ABT, Velp
Uitvoering Bouwcombinatie Heijmans /J.P. van Eesteren, Rosmalen
Staalconstructie Oskomera Group, Deurne

Algemene projectomschrijving

De futuristische loopbrug van het nieuwe hoofdkwartier is een blikvanger. De ovalen buis is rondom uitgevoerd in shingels van gebeitst roestvast staal. Dit ruitvormig patroon is doorgezet in het gebogen glas van de ramen. De brug is zelfdragend en met twee passtukken aangesloten op de naastgelegen gebouwen. Hier is gekozen voor een terughoudender vormgeving met rechthoekige shingels in een donkere tint.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hoofdconstructie bestaat uit ronde kolommen en een twee raatliggers. De brug bestaat verder uit een staalplaat-betonvloer en rondgebogen HEM-profielen met daartussen gordingen. Voor de daglichttoetreding zijn achttien stalen raamwerken geplaatst. Deze gebogen constructies bestaan elk uit een kokerprofiel met daartussen een raster gelast uit contourgesneden plaat en strippen. Hierop zijn met toggles de gebogen glaselementen geklemd. De buitenschil is verder afgewerkt met geisoleerde panelen en aan de binnenzijde met akoestische panelen uit geperforeerde staalplaat.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk