Skip to main content
mouse

atrium en trappenhuis Conservatorium Hotel

Amsterdam

Een overkapping van een binnenterrein, loopbruggen en trappenhuis geven een vijfsterrenhotel allure.

Projectgegevens

Locatie Van Baerlestraat 27, Amsterdam
Opdracht Conservatorium, Amsterdam en Alrov Group, Amsterdam
Architectuur Architectenbureau J. van Stigt, Amsterdam / Meijer en Van Schooten Architecten, Amsterdam / Lissoni Associati, Milaan (Italië)
Constructief Ontwerp Melvin Eshweiler / Van Rossum, Amsterdam
Uitvoering Strukton Bouw & Vastgoed, Utrecht
Staalconstructie Oskomera Group, Deurne

Algemene projectomschrijving

De voormalige Rijkspostspaarbank, dat jarenlang dienst heeft gedaan als conservatorium, is gerestaureerd en verbouwd tot een vijfsterrenhotel met 130 kamers en suites. Op het binnenterrein is een atrium gemaakt met een volledig glazen gevel- en dakconstructie. Het glazen dak heeft een oppervlakte van 45x18 m en de glazen gevel is bijna 20 m hoog. Binnen het atrium staat een conferentieruimte van enkele verdiepingen, die deels uit de glazen gevel naar voren komt. Zes korte en twee lange loopbruggen op verschillende niveaus verbinden de conferentieruimten met de oudbouw.
Het trappenhuis tussen het meerlaagse conferentiecentrum en de oudbouw bestaat uit vier rechte stalen steektrappen en een zigzagtrap. De steektrappen lopen van de verschillende vloeren van de conferentieruimte omhoog naar de bordessen aan de loopbruggen. De zigzagtrap bestaat uit twee delen: één deel loopt van de begane grond naar de eerste verdiepingvloer van de conferentieruimte en het andere deel omhoog naar de onderste loopbrug op het niveau van de tweede verdiepingvloer van de conferentieruimte.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het glazen dak van het atrium wordt gedragen door stalen vakwerkliggers, die deels op de oudbouw zijn opgelegd, en secondaire liggers van constructief glas. Alle trappen zijn gefabriceerd van onbehandeld zwart staal. De originele walshuid van het staal is alleen afgewerkt met een blanke laklaag. De trappen zijn 1200 mm breed en in alle treden zit in een gefreesde sponning een roestvast stalen antislip strip. De vier rechte steektrappen hebben een glazen balustrade, evenals de loopbruggen. Bij de zigzagtrap is de balustrade uitgevoerd in hetzelfde zwarte staal als de trap. In de gehele constructie is 120 ton staal verwerkt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk