Skip to main content
mouse

Kapel en uitkijkpunt Woeste Stilte

Den Bosch

De Woeste Stilte verwijst naar de geweldadige geschiedenis daar en het verwante landschap. Weervast staal is gebruikt voor inpassing in de natuur.

Projectgegevens

Locatie Paardensteeg, Den Bosch, Den Bosch
Opdracht gemeente Den Bosch, BKKC en provincie Noord-Brabant, Den Bosch
Architectuur Carmela Bogman - Kunst en Vormgeving in de Openbare Ruimte-, Haarlem
Constructief Ontwerp Bouw-Advies-Best, Best
Uitvoering Roxal, Best
Staalconstructie Roxal, Best

Documenten

Algemene projectomschrijving

Woeste Stilte is een kleine kapel die uitzicht biedt op natuurgebied het Bossche Broek. De kapel is via een smal houten paadje toegankelijk vanaf de dijk en heeft een zichtlijn naar het Bossche Broek met op de achtergrond de statige Sint Jans-kathedraal. Vanuit het Bossche Broek gezien is Woeste Stilte een kapelletje die geplaatst is tussen de bomen om zo een vanzelfsprekend element in de natuur en de Brabantse traditie te vormen.
Het Bossche Broek en Den Bosch zijn onlosmakelijk verbonden. De periode waarin er gevochten werd in het Bossche Broek, en de manschappen langzaam wegzakten in het moeras liggen ver achter ons, maar hebben het Bossche Broek gemaakt tot wat het nu is. Volgens de katholieke traditie wordt op de plek waar zich een wonder voltrekt, een kapel gebouwd als herinnering. Woeste Stilte verbeeldt hier het wonder van het Bossche Broek: een gewelddadig en woest verleden dat evengoed resulteerde in een gebied met natuurpracht en stilte. Het windvaantje bestaande uit een ridder en een ooievaar, verwijst eveneens naar deze roerige geschiedenis en dito natuurpracht.
Tegenwoordig is het Bossche Broek het laatste stukje polder- en beeklandschap in de omgeving. Het landschap wordt gemarkeerd door de Aa en de Dommel. Het meest noordelijke gedeelte van het Bossche Broek bevat bijzondere plantensoorten, die alleen voorkomen in gebieden met ondergronds water. Het Bossche Broek is hierdoor een van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Om ervoor te zorgen dat Woeste Stilte subtiel aanwezig is in zijn omgeving is gekozen voor weervast staal. De bruine roestkleur verhoudt zich goed tot de natuur. Het loopgedeelte bestaat uit duurzaam Accoya-hout.
De voetplaat/staander en de y-vorm zijn uitgevoerd in 15 mm weervast staal, de rest van de constructie is 5 mm dik, tevens van weervast staal (staande delen in 15 mm, liggende delen in 5 m).
De delen van 5 mm zijn omgezet voor de stijfheid van de constructie. Vervolgens zijn deze samengesteld tot de loopdelen en vlonders.
De leuning is een vierkante koker 40x40x2 mm en voorzien van kataforese laklaag (een milieuvriendelijk elektrostatisch lakproces) en poedercoating. De windvaan is van 3 mm roestvast staal.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk