Skip to main content
mouse

Kantoorvilla Breedband

Arnhem

Op een steenworp afstand van station Arnhem Centraal ontwierp Ruland Architecten een bijzondere kantoorvilla. Het is een sprekend ontwerp voor een uitgesproken klant. Het gebouw ademt techniek en moderniteit.

Projectgegevens

Locatie Amsterdamseweg 54, Arnhem
Opdracht Breedband, Arnhem
Architectuur Ruland Architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp ABT, Velp
Uitvoering Polinder, Arnhem
Staalconstructie Companjen Constructies, Wezep

Algemene projectomschrijving
Het gebouw biedt opmerkelijk veel ruimte voor het kleine en driehoekige kavel. Het ontwerp voegt zich naar de omgeving. Het sluit aan de zijde van het station aan op de grote schaal van het stationsgebied. Tegelijkertijd is het ook een logische afsluiting van de straat loodrecht daarop. Het gebouw valt vanuit deze straat gezien nauwelijks op.
De stapeling van functies in het gebouw maakt dat de gebruikers optimaal kunnen genieten van het uitzicht. Vanaf de vierde verdieping kijkt men vanuit het gezamenlijke lunch- en vergadergedeelte over het spoor heen naar het oude stadscentrum. Daaronder – op de derde verdieping – ligt de directiekamer. Ook hier is er een mooi uitzicht over de stad. Op de begane grond en de tussenliggende verdiepingen bevinden zich de werkplekken. De kelder is niet alleen gereserveerd voor opslag. Hier bevindt zich ook een ruimte waar Breedband ICT oplossingen kan testen voor zij deze bij de klant installeert.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Ruland Architecten heeft al deze ruimte kunnen creëren door de combinatie van staalconstructie en breedplaatvloeren. Door het zo dun mogelijk maken van de verdiepingsvloeren past er één verdieping meer binnen de toegestane hoogte zonder concessies te doen aan het ruimtelijke gevoel. Door het slim opdelen van de verdiepingen in verschillende zones voelt het nergens krap of laag. De grote hoeveelheid ramen en het van alle kanten invallende daglicht dragen hier zeker aan bij.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Een van de bijzondere elementen van Kantoorvilla Villa Breedband is het toepassen van een halfronde overstek. Deze uitkraging is op de derde en de vierde verdieping en steekt half over het onderliggende trottoir en fietspad. Het geeft het gebouw een duidelijke smoel en tegelijkertijd voegt het veel vloeroppervlakte toe. Deze komt ten goede aan de werkplekken en het ontmoetingsgedeelte op de bovenste verdieping. De halfronde gevel accentueert hier het uitzicht over Arnhem.
De gevel is zorgvuldig opgezet en volledig opgebouwd uit blank geanodiseerd aluminium. Het glas, de kozijnen, allemaal volgen ze de ronding perfect. De horizontale ramen benadrukken hier het panoramische uitzicht. Voor de kern – met de lift en de trap – heeft Ruland gekozen voor stevig zwart metselwerk dat zowel buiten als binnen terugkomt. Deze zwarte schijf bindt het ontwerp samen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
De staalconstructie is door ABT op ingenieuze wijze ontworpen binnen de met metselwerk omkleedde bouwkundige kern en stabiliteitswand. De tussengelegen verdiepingsvloeren zijn nagenoeg vrij van constructieve elementen. Hierdoor is het maximale contrast tussen de massieve metselwerk kern en de open kantoorverdiepingen gerealiseerd.

Bijzondere aspecten uitvoering
Het kleine en driehoekige kavel is gelegen aan de drukke Amsterdamse weg, vlak bij de entree van het station Arnhem Centraal (Sonsbeekzijde). De minimale bouwplaats was niet groter dan het omringende voet- en fietspad en vergde veel planning en een gedegen coördinatie van de aannemer.
Een tweede bijzondere uitdaging was de monumentale boom in de achtertuin van het aangrenzende kavel. Deze Noorse esdoorn is een beeld bepalend groenelement in de omgeving en diende terecht duurzaam behouden te worden. Middels boom beschermende maatregelen is er alles aan gedaan om deze bijzondere boom te behouden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Het gebouw past bij de klant. Breedband kenmerkt zich door een eigen aanpak op het gebied van ICT. Ze doet veel op maat voor haar klanten. Het gebouw straalt die individuele aandacht uit. In het ontwerp, de detaillering en de uitwerking komt het vakmanschap van Ruland Architecten duidelijk naar voren. Er zijn geen sluipwegen bewandeld. Elk onderdeel is met dezelfde zorgvuldigheid bedacht en uitgewerkt met een tevreden opdrachtgever als resultaat.