Skip to main content
mouse

Herontwikkeling Zeeuws Veilinghuis

Middelburg

Herontwikkeling van een bakstenen loods uit de jaren 20 tot Veilinghuis voor kunst.

Projectgegevens

Locatie Kleverskerkseweg 53C 4338 PB Middelburg, Middelburg
Opdracht R. de Visser te middelburg
Architectuur Paul van den berge te goes
Constructief Ontwerp Joachim de Keizer te goes
Uitvoering dhr. P Jobse

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg is verhuisd naar een voormalige kunstmestloods in het voormalige havengebied van Middelburg. buroSALT tekende voor het ontwerp. De volledig gerestaureerde bakstenen kunstmestloods is een mooi voorbeeld van herbestemming van oud industrieel erfgoed. De enorme bakstenen loods dateert uit 1948 en is 1250 vierkante meter groot en ligt aan het water in het oude havengebied van Middelburg. Toen het Zeeuws veilinghuis de loods aankocht was het een lege huls. De loods bevat tal van authentieke elementen die zoveel mogelijk in takt zijn gelaten. Denk hierbij aan de houten spanten, het dakbeschot en de gemetselde steunberen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Zwart stalen kolommen welke als duidelijk onderdeel van het interieur zowel estetisch als praktisch toegepast zijn. De stalen kolommen lopen door om op de nieuwe gallerij direct te dienen als constructiemiddel voor de balustrade. 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Prominente bakstenen loods uit de jaren 20 met een bijzondere houten spantenconstructie welke in het zicht is behouden.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

UNP als constructief onderdeel maar ook als afwerking van de gallerij. Stalen kolommen welke ook direct als constructie voor de balustrade ingezet zijn.

Bijzondere aspecten uitvoering

Gebouw is energieneutraal uitgevoerd.

 

Duurzaamheid

Wens van opdrachtgever was energieneutraal gebouw. Dit is gerealiseerd door het gebouw aan de binnenzijde te voorzien van voorzetwanden met isolatie, een nieuwe vloer met isolatie en een nieuw dak. Verder zijn er zonnepanelen toegepast en een bronwarmte-pomp.