Skip to main content
mouse

Headquarter Raqtan Food Service Equipments

Khobar, Kingdom of Saudi Arabia

Het project betreft een ontwerp van een nieuw hoofdvestiging en productie faciliteit voor de firma Raqtan. Raqtan is een Saoedisch familiebedrijf gespecialiseerd in het plannen, ontwerpen en maken van commerciële restaurantkeukens, met uitgebreide oplossingen voor de foodservice-industrie. Hun werkgebied is Saoedi Arabië, De Emiraten, Bahrain, Oman en Koeweit. Raqtan heeft nevenvestigingen in Riyadh, Jeddah en Dubai. In Riyadh hebben zij de grootste keuken ter wereld gemaakt waar 80.000 maaltijden per dag worden geserveerd.
Het gebouw bestaat uit een hoofdkantoor, een showroom, een productiehal, een magazijn en een parkeergarage. Het project ligt in de 2nd Industrial City al Khobar bij Dammam in het Koninkrijk Saoedi Arabië. De 2nd Industrial City al Khobar wordt door MODON beheerd. De grond wordt uitgegeven in een vorm van erfpacht. MODON is verantwoordelijk voor de regulering en promotie van industrieterreinen en technologiezones in Saoedi-Arabië en om de particuliere sector aan te moedigen betrokken te raken bij de ontwikkeling, exploitatie en het onderhoud van industrieterreinen.
Het project is een particulier initiatief. Om de gebieden van MODON gereed te maken en voor te bereiden op de Saoedische beleidsnota 2030, is dit project uitgeroepen tot een pilot project, waarmee de architect gedeeltelijk, als zijnde een proef, mocht afwijken van de voor de MODON-gebieden geldende voorwaarden.

Projectgegevens

Locatie Dammam 2nd Industrial City, Dammam 34334 Road 77/83, Saoedi-Arabië, Khobar, Kingdom of Saudi Arabia
Opdracht Raqtan, Dammam 2nd Industrial City, Khobar, Kingdom of Saudi Arabia
Architectuur Rempt van der Donk Architecten BNA, Rotterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Uitvoering Havelock, Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia
Staalconstructie Metadecor, Kampen

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het algemene uitgangspunt voor het ontwerp van het project is “less is more”. Het was de bedoeling om het gebouw simpel maar doelmatig, doch aantrekkelijk vorm te geven met een enorme heldere en functionele workflow. Daarnaast moest het gebouw een ‘state of the art’ duurzaam gebouw en nauwelijks energie consumerend gebouw worden. Het heeft geleid tot een A+++ gebouw in een omgeving waar het in de zomer wel 50-60 graden Celsius kan worden.

De hoofdstructuur voor het kantoorgedeelte, de showroom en de parkeergarage is een combinatie van in het werk voorgespannen beton en een staalconstructie (rond de patio). De hoofdstructuur van de productiehal en het warehouse is een staalconstructie, bestaande uit stalen honingraadliggers, liggers en kolommen. Ter plaatse van de Chemical Storage is geperforeerd staal in de gevel toegepast in de vorm en de kleur van de gevelpanelen van de productiehal om een continu gevelbeeld van deze hal te bewerkstelligen.

De volledige gevel van kantoor, showroom en parkeergarage is voorzien van een dubbele gevel van strekmetaal  tegen een zelfstandige stalen constructie (Metadecor). Gedeeltelijk om de zonbelasting te verminderen, maar ook om het uiterlijk van het gebouw te voorzien van een huid. De vloervlakken van het kantoor en de showroom zijn tussen de vloer en het plafond geheel voorzien van glas. De hoeken van het gebouw zijn rond om het gevoel van een huid te versterken, onder andere doordat het detail op de hoek wordt vermeden.

De gevel en het dak van de patio is voorzien van gecoat aluminium Formatura van Metadecor. De vorm van deze Formatura panelen is geïnspireerd op de vorm van een dadel. De schaduwwerking van de alternerend gedraaide dadels in de gevelelementen, geven op gevel  en het plafond van de patio, de vorm van palmbladeren. Het dak van de patio wordt omhoog gehouden door een in Nederland geproduceerde enorm grote stalen boom (Metadecor en Staalbouw Nauta).

De gevel ter plaatse van de hoofentree en entree van de parkeergarage is als accent gemaakt van messing. Dit messing is met het glas op de begane grond van de showroom het enige detail in de gevel van het hoofdgebouw. Voor het overige zijn de kantoren, showroom en de parkeergarage niet als zodanig als functie in de gevel herkenbaar.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Hoofdstructuur hoofdgebouw: Usaimi Steel Khobar

Een grote stalen bok van enorme vakwerkelementen van buisstaal rond 400mm om de in het werk voorgespannen betonvloer rond de patio en de in de patio ontbrekende kolommen op te vangen. De patio geeft daglicht in de kantoren en de productiehal en de patio is tegelijkertijd een buitenplaats voor de werknemers om te relaxen en verkoeling buiten te vinden.

Patio hoofdgebouw: Metadecor Kampen en Staalbouw Nauta Heeg

De huid van de patio wordt gevormd door een aan de gevel gehangen stalen constructie met elementen van Formatura, die de zon weren. De afstand tot het glas is 600mm. Deze ruimte wordt gebruikt om de gevel te kunnen onderhouden. Formatura elementen zijn geanodiseerde en gepoedercoate aluminium elementen waaruit via lasercut vormen zijn gesneden die in verschillende richtingen kunnen worden gebogen. In dit geval een vorm van een dadel. De schaduwwerking geeft het silhouet van palmbladeren op de gevel en aan het plafond.

Het plafond in de patio wordt gedragen door een enorme 12 meter hoge wit gecoate boom. De boom staat in een vijver welke overdag buiten verkoeling geeft en is getegeld in het patroon van een door mannen gedragen Saoedische hoofddoek.

Gevel hoofdgebouw: Metadecor

Een zelfstandige stalen constructie voor een gevel van zilverkleurig strekmetaal van aluminium op een afstand van 600mm van de glazen gevel. De tussenruimte kan worden belopen op stalen roosters om de gevel te onderhouden en het tripleglas te bewassen. Het strekmetaal is door zijn vorm zonwerend en houdt de buitengevel vrij van directe zoninstraling. Dit levert samen met het triple glas een enorme energiewinst op. Daarnaast kan de gebruiker op een eenvoudige manier naar buiten kijken terwijl de bezoeker op straat niet het gebouw in kan kijken. Aan de buitenzijde vormen deze elementen de huid van het gebouw. De elementen zijn zo detail loos als mogelijk ontworpen. Daartoe zijn de hoeken van het hoofdgebouw rond.

Hoofddraagstructuur productiehal/warehouse: Usaimi Steel Khobar

De hoofdstructuur van de hal en warehouse bestaat uit een structuur met zo weinig mogelijk kolommen met een overspanning van honingraadliggers en stalen liggers. Dit om een optimum te vinden tussen overspanning, draagkracht en hoeveelheid materiaal. De installaties kunnen eenvoudig door de honingraadligger worden aangebracht. Alle staal is thermisch verzinkt en gepoedercoat.

Gevel Chemical Storage: Metadecor

De gevel van de Chemical Storage (explosievrij) is gemaakt van gepoedercoat geperforeerd staal in de vorm en de maat van de Kingspan gevelelementen. Dit om een eenheid te bewerkstelligen in de gevel van de productiehal.

Gevel  entree parkeergarage en hoofdentree: Metadecor

De gevel en de toegangsdeur (HTC) van de parkeergarage zijn bekleed met transparant gelakt messing elementen. Dit geeft samen met het glas in de showroom en de prefab betonnen canopy (3 meter overstek) het enige accent in de gevel van het hoofdgebouw.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Doordat er veel functies in één bouwmassa zijn ondergebracht heeft het project een interessante doorsnede met verschillende verdieping hoogten. Parkeergarage 3 meter, kantoren 4 meter en een showroom van 10 meter hoog. Aan de buitenzijde van het gebouw zijn de verschillende functies door het ontwerp van de gevel, niet waarneembaar.

De gevels van strekmetaal , Formatura, geperforeerd staal en messing zijn volledig geengineerd en geproduceerd in Nederland. De boom in de patio is geengineerd en begeleid door Metadecor uit Kampen en geproduceerd door Staalbouw Nauta uit Heeg.

De prefab betonnen trappen van HICON (hoog sterktebeton) zijn geproduceerd in Nederland door Bruil BV.

Het plafond van akoestische Ecophon platen is geengineerd en besteld in Nederland.

De hele inrichting en bemeubeling  van het gebouw is besteld in Nederland (Lensvelt).

 

Dit is het eerste gebouw in een MODON district met een kelder waarin wordt geparkeerd. Tevens is dit een eerste gebouw wat geen terreinafscheidingen heeft. Stedenbouwkundig is het terrein anders ingedeeld dan in alle andere MODON districten.

Dit gebouw is het eerste A+++ gebouw in een MODON district in Saoedi Arabië.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

-          De strekmetalen gevel is een zelfstandige dubbele gevel constructie. In de tussenruimte kan onderhoud worden gepleegd en kan het glas worden bewassen. Het strekmetaal is zonwerend, wat het gebouw beschermd tegen een te hoge zonbelasting.

-          De Formatura gevel is een zelfstandige dubbele gevel constructie. In de tussenruimte kan onderhoud worden gepleegd en kan het glas worden bewassen. Het strekmetaal is zonwerend, wat het gebouw beschermd tegen een te hoge zonbelasting. Daarnaast geeft de vorm van het Formatura een mooi decoratief effect.

-          De thermisch verzinkte en gepoedercoate stalen boom in de patio is in “takken” geproduceerd en verscheept naar Saoedi Arabië. Ter plekke is hij met een “tentstok-methode” en met inbusbouten in elkaar gezet.

-          Door de toepassing van de honingraat liggers kon een optimale verhouding van overspanning en materiaalgebruik worden gecreëerd, waardoor er tegelijkertijd in een zone voor installaties werd voorzien.

-          De enorme “bokconstructie” rond de patio vangen de in het werk voorgespannen betonnen vloeren op de plek waar geen kolommen kunnen worden geplaatst.

Bijzondere aspecten uitvoering

De aluminium strekgaas panelen en de Formatura panelen zijn geanodiseerd en voorzien van een poedercoating welke tegen hoge UV-straling kunnen en een hoge warmte kunnen absorberen.

De gevels van strekmetaal en Formatura vormen een dubbele zonwerende gevel.

De stalen “boom “ in de patio is in delen verscheept en op de bouwplaats in elkaar gemonteerd.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het functionele ontwerp van het gebouw, met verschillende functies in één massa (kantoren, showroom, patio en parkeren is samen met de dynamische open werkvloer van de kantoren uniek in een MODON district in Saoedi Arabië. Het gehele bouwwerk vormt een pilot om te komen tot aangepaste bouwkundige voorschriften en voorschriften ten aanzien van duurzaamheid voor alle MODON districten (56 stuks) in heel Saoedi Arabië.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid en energieconsumptie is dit gebouw uniek in een MODON district. Het heeft de A+++ classificering.

Energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van de productiehal en het warehouse. In de nacht (temperatuurverschil het meest gering) wordt deze energie gebruikt om warmtepompen aan te sturen die het water in de watertank van de sprinckler installatie naar een temperatuur van 19 graden celcius te brengen. In de dag situatie wordt de koelte van dit water gebruikt om het kantoor en de productiehal te koelen. Het water in de sprincklertank wordt normaliter nooit gebruikt. De sprincklertank is gesitueerd onder de hellingbaan van de parkeergarage in de kelder. De warmtepompen worden anticiperend aangestuurd vanuit Japan (Daikin).

Al het glas is tripleglas. Enerzijds voor de lagere energieconsumptie, maar anderzijds voor het schoonhouden van het glas. Dubbel glas condenseert aan de buitenzijde. Door  het vele stof en de wind vervuild het glas zeer intensief. Triple glas condenseert niet, waardoor de kosten van het bewassen van het glas enorm naar beneden gaan. Het glas en de strekmetalen gevel worden schoon gehouden met hoge luchtdruk.

De gevelisolatie bestaat uit 140mm PIR. De dakisolatie bestaat uit 240mm PIR. Alle “koudelekken” zijn vermeden. Alle wanden van de productiehal en het warehouse zijn van de hoogst isolerende Kingspan panelen gebouwd. Alle wanden onder het maaiveld en alle onderzijde van vloeren zijn voorzien van 140mm PIR.

Alle verlichting is LED verlichting met aanwezigheid detectie in het gehele project.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

 • Optimale verhouding overspanning, sterkte en materiaalgebruik door honingraadliggers in de productiehal.
 • Gevelsluiting met gecoat stalen golfplaat tussen de window frames. Dit is goedkoop, werkt snel en is achter het strekmetaal nauwelijks zichtbaar.
 • Dubbele gevel van strekmetaal van aluminium voor de zonnewering van en de zonbelasting op het gebouw. Er is een normaal zicht naar buiten mogelijk voor werknemers. Tevens biedt de tussenruimte gelegenheid voor onderhoud. Het aluminium maakt de gevel minder zwaar.

 

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Dit is het eerste A+++ gebouw in een MODON district. Qua energiegebruik van de kantoren en de showroom is het gebouw zelfvoorzienend in energie. Voor de productie van staal voor food equipment  in de productiehal is toegevoegde elektriciteit nodig. Maar indien er in de toekomst wordt gekozen om meer velden met solar panels aan te leggen, is deze aanvulling nauwelijks tot niet meer nodig.

 

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Door de locatie van de bouwplaats van dit project in de 2nd Industrial City in Khobar, is er nauwelijks overlast voor mens en dier. In de nabije omgeving wordt niet gewoond en de aanwezigheid van dieren is nihil. Er heeft een biologisch onderzoek plaats gevonden voor de aanvang van de bouw.

Tijdens de bouw zijn alle veiligheid aspecten, zoals dat in Nederland gebruikelijk is, gerespecteerd. Het dragen van veiligheid schoenen, een bouwhelm en veiligheid hesjes was verplicht. Overal zijn doorvalbeveiligingen geplaatst. Personeel  mocht in de zomermaanden juni , juli augustus en september tussen 12:00h-15:00h niet werken. De temperaturen kunnen oplopen tussen de 50-60 graden Celsius. Voor iedereen was er gedurende de bouwperiode voldoende koel drinkwater aanwezig.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

 • Innovatie ten aanzien van dubbele zonwerende stalen gevels van strekmetaal en Formatura
 • Nieuw in Saoedi Arabië is het toepassen van triple glas.
 • Nieuw in Saoedi Arabië is het toepassen van HICON hoge sterkte beton.
 • Het is bijzonder dat veel bouwelementen en materialen in Nederland zijn geengineerd en geproduceerd, omdat deze technieken in Saoedi Arabië nog niet voorhanden waren.
 • De “boom” in de patio is in Nederland geengineerd en geproduceerd.

Het hele bouwproces is op een bijzondere wijze verlopen. Deelopdrachten werden in regie aan verschillende hoofdaannemers gegeven. Door een goede coördinatie is het bouwproces op een goede wijze verlopen.

Bijzonder is het ook hoe de Nederlandse partners als team hebben samengewerkt met lokale consultants:

 • Rempt van der Donk architecten BNA BV: architectuur, stedenbouw en interieur
 • Pietersbouwtechniek Haarlem BV: hoofdconstructeur
 • Boink Project- & Energiemanagement B.V: adviseur installaties

Last but not least: Een compliment mag worden gegeven aan onze opdrachtgever Raqtan, die steeds de meerwaarde en het belang van dit project heeft ingezien. Hij is daarmee als particulier opdrachtgever van een middelgroot bedrijf een voorbeeld voor andere ondernemers in de Industrial Area’s van MODON in het Koninkrijk van Saoedi Arabië.