Skip to main content
mouse

Distributiecentrum Hoogvliet

Bleiswijk

Hoogvliet Supermarkten is een supermarktketen in het westen en midden van Nederland. Vanuit dit nieuwe distributiecentrum aan de A12 bij Bleiswijk wordt een groot aantal supermarkten bevoorraad. Met een geautomatiseerd warehousemanagementsysteem zal dit distributiecentrum bestaan uit diverse bouwdelen die elk andere eigenschappen bezitten om diverse soorten producten te kunnen verwerken en opslaan. De samenwerking tussen de verschillende neven- en onderaannemers was vanwege de complexe installaties en automatiseringssystemen zeer belangrijk. Het complete gebouw is dan ook uitgewerkt in een BIM-omgeving. Daarnaast wordt aan het gebouw een servicecentrum toegevoegd waarin zich ondersteunende faciliteiten zoals kantoren, restaurant, sanitair, conferentieruimten en een fitnessruimte bevinden.

Projectgegevens

Locatie Facetlaan 1 2665 Bleiswijk, Nederland, Bleiswijk
Opdracht Hoogvliet, Alphen aan den Rijn
Architectuur Arcadis Nederland, Maastricht
Constructief Ontwerp Goudstikker de Vries, Oudenbosch
Uitvoering ASK Romein, Roosendaal
Staalconstructie ASK Romein, Roosendaal

Documenten

Algemene projectomschrijving

ASK Romein Bouw verzorgde de engineering en turnkey-bouw van een duurzaam distributiecentrum voor supermarktketen Hoogvliet in Bleiswijk.

Het hypermoderne distributiecentrum is gebouwd volgens de nieuwste technieken en heeft een totale oppervlakte van 72.000 m², met de mogelijkheid tot een uitbreiding van nog eens 10.000 m². Het project werd opgeleverd met een BREEAM certificaat Outstanding*****.

De staalconstructie van het distributiecentrum is licht en efficiënt, verder is het gebouw voorzien van energiezuinige installaties en koeltechnieken, een warmtekoudeopslag in de bodem, zonnepanelen op het dak en een grijswatercircuit.

Het DC is afgewerkt met een betonnen plint van drie meter, met daarboven sandwichpanelen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De complete hoofddraagconstructie bestaat uit een door ASK Romein ontworpen stalen constructie. De constructie bestaat voornamelijk uit kolommen en stalen spanten.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

In dit bijzondere gebouw is het ontwerp van de automatisering leidend; de staalconstructie is optimaal ontworpen om binnen deze kaders te passen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

ASK Romein heeft het oorspronkelijke ontwerp aangepast en hierdoor is er bespaard op het gewicht van de constructie. Zo heeft ASK Romein bijvoorbeeld de raatliggers vervangen voor spanten en het afschot van het dak aangepast; hierdoor kon de dakconstructie lichter uitgevoerd worden. Ook waren er minder kolommen nodig, waardoor de automatisering meer ruimte kreeg.

Bijzondere aspecten uitvoering

De bestaande bakkerij diende door te draaien tijdens de bouwwerkzaamheden, hierdoor diende we tijdens de bouw de trillingen in de gaten te houden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door de automatiseringsoplossingen zijn de logistieke processen zeer geoptimaliseerd. De nauwkeurigheid en efficiëntie waarmee de staalconstructie ontworpen en geplaatst is, heeft ervoor gezorgd dat deze automatisering zo optimaal mogelijk benut kan worden.