Skip to main content
mouse

Gevel hoofdkantoor Big Green Egg

De Lier

Voor het high-end kantoorgebouw van Big Green Egg Europe is door Team Paul de Vroom + Sputnik een totaalontwerp gemaakt waarbij het architectonisch ontwerp, het interieurontwerp en de meubelontwerpen één geheel vormen. Het gebouw heeft een robuust exterieur en een licht en sfeervol interieur met uitzicht op een centraal gelegen patio. De ranke stalen kozijnen zijn essentieel in het ontwerp; samen met de flagstone vloer zorgen ze voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

Projectgegevens

Locatie Leemolen 80, De Lier
Opdracht Big Green Egg, De Lier
Architectuur teampauldevroom+sputnik, Rotterdam
Staalconstructie MHB, Herveld

Introductie

Big Green Egg is producent van high-end Kamado’s ofwel keramische barbecues. Het kantoor in de Lier levert aan Europese importeurs in 42 landen. Omdat de kamado een typisch product is van de ‘experience economy’ en een bepaalde leefstijl vertegenwoordigt, besteedt het bedrijf veel aandacht aan marketing en evenementen. Hiervoor is een inspirerende werkomgeving nodig waar in een open setting wordt gewerkt. Een hoogwaardige buitenruimte is essentieel om dealers en importeurs te ontvangen en de ‘Eggs’ te demonstreren. Met de kernwaarden van het bedrijf in gedachten is een ontwerp gemaakt met een pure hoofdvorm, natuurlijke ruimtelijkheid en kenmerkende materiaaltoepassing.

Het gebouw bestaat uit een donker vierkant volume van twee bouwlagen, dat in zijn eenvoud een krachtig antwoord geeft op de onuitgesproken omringende bedrijfsgebouwen. De gevel is grotendeels gesloten en uitgevoerd in een strakke dikformaat baksteen. Daar waar het zinvol is voor het interieur zijn doorgaande, verdiepinghoge glasvlakken in de gevel opgenomen met ranke stalen kozijnen. 

Stalen puien

Barbecueën geschiedt buiten, daarom is de buitenruimte in samenhang met het gebouw ontworpen. Midden in het vierkant bevindt zich een eveneens vierkante patio. Deze is half verhoogd, zodat zowel de representatieve ruimtes op de begane grond, als de werkplekken op de verdieping direct verbonden zijn met deze zelf gecreëerde buitenwereld. De volwassen boom in het midden van de patio zorgt voor een aangename filtering van het licht. De ranke stalen puien zijn essentieel; ze zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

Interieur

In het interieur is de vormgeving en inrichting van iedere ruimte afgestemd op het specifieke gebruik. Dit kan een formele ontvangst zijn, een groeps-brainstormsessie of een privé-telefoongesprek. De verschillende representatieve ruimtes volgen elkaar logischerwijs op, gaan in elkaar over en leiden uiteindelijk naar de buitenruimtes. Bij de afwerking zijn consequent natuurlijke, hoogwaardige materialen toegepast. Voorbeelden hiervan zijn de flagstone vloer die vanaf de hoofdentree doorloopt over de trap en de lounge tot in de patio en de vloer van travertin die de tuinkamer, het terras en de buitenkeuken tot een geheel maakt. Voor de meer besloten ruimtes in het gebouw, waar privégesprekken en -overleggen worden gevoerd, zijn speciale dynamische wandmeubels ontworpen en in de boardroom is een volledige wand bekleed met een vilten kunstwerk, waardoor niet alleen de sfeer maar ook de akoestiek prettig is. Voor klein overleg, een gezamenlijke lunch of de ontvangst van grote groepen is door Team Paul de Vroom + Sputnik een driehoekige tafel met stalen onderstel ontworpen, waarvan er zes geproduceerd zijn. De 60°tafel verenigt de intimiteit van een ronde tafel met de schakelbaarheid van een vierkant model.

Duurzaamheid

De ruimtelijke vormgeving en de duurzaamheid van het gebouw gaan hand in hand. Het gebouw is niet aangesloten op het gas, het genereert zijn eigen energie door zonnecollectoren op het dak en maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem. Er is een groen dak toegepast met waterberging en het terrein om het gebouw is bestraat met grastegels, zodat regenwater makkelijk in de bodem zakt. Daar waar deze zichtbaar zijn, zoals bij het groene dak en de terreininrichting, vergroten de technische duurzaamheidsmaatregelen de duurzame uitstraling van het gebouw. Door de tijdloze vormgeving, de flexibele indeling en de toepassing van uitsluitend eerlijke materialen, zal het gebouw een lange levensduur hebben met een duurzame esthetiek.