Skip to main content
Palladium Photodesign mouse

gevel laboratorium BioPartner Accelerator

Leiden

De diepe profilering van de gevelbekleding, samen met de gekozen kleur, geeft de gevel scherpe lijnen. Met het wisselen van de lichtval wisselt ook het gevelbeeld.

Projectgegevens

Locatie J.H. Oortweg 21, Leiden
Opdracht BioPartner Center, Leiden
Architectuur JHK Architecten, Utrecht
Uitvoering Dura Vermeer Bouw Leidschendam, Leidschendam
Staalconstructie SAB-profiel, IJsselstein (gevelbeklding) en Metal Bouwkonsort, Lopik (montage gevelbekleding)

Algemene projectomschrijving

Het gebouw Accellerator op Bio Science Park in Leiden biedt 6.500 m2 kantoor- en laboratoriumruimte aan (door)startende bedrijven die onderzoek doen naar medicijnen en vaccins. Het gebouw is efficiƫnt, functioneel en flexibel opgezet, met ongeveer 250 werkplekken. Niet-daglichtafhankelijke en facilitaire ruimten bevinden zich in de kern. Door de compacte vorm is een gunstige vormfactor mogelijk: meer vloer met minder gevel.
Er zijn geen 'dead-ends' en geen enkele huurder zit aan het einde van een gang. Het gebouw is flexibel in te delen; units van allerlei afmetingen zijn mogelijk en eenvoudig samen te voegen.
De installaties kunnen dit flexibele gebruik volgen. De luchtinvoer gebeurt via een centrale schacht en de plafonds, de luchtafvoer gaat via decentrale verticale afvoerschachten. Hierdoor zijn slechts korte kanaallengten nodig en worden kruisende lijnen zoveel mogelijk vermeden.
De gevel voegt zich naar de eisen en wensen van het beeldkwaliteitplan. Rondom is de materiaaltoepassing consequent doorgevoerd. Kenmerkend zijn de horizontale geleding en de hoogwaardige detaillering.
Het gebouw is in twee fases uitbreidbaar, waarbij het gebouw in elke fase 'af' is en goed aansluit bij het stedenbouwkundig masterplan. Ontwerp en uitvoering gingen volgens een design&build-opdracht.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voor de gevelbekleding is gekozen voor profielplaat SAB 45/900 omdat bij deze plaat de breedte van het dal en van de top gelijk zijn. Daardoor ontstaat een continu en uniform ritme. De diepe profilering geeft de gevel een scherpe uitstraling, en zorgt samen met Colorcoat HPS 200 Ultra voor een steeds wisselend beeld, afhankelijk van de lichtval. De profilering loopt van boven naar beneden om te contrasteren met de horizontale raamstroken.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk