Skip to main content
Tâcheron architect mouse

Eervolle vermelding! Herbestemming en uitbreiding voormalig EK-huis

Den Bosch

Eervolle vermelding!
Herbestemming en uitbreiding van een voormalig Katholiek verenigingsgebouw tot woonhuis. Achter het pand is een tweelaagse industriële glazen uitbouw toegevoegd.

Projectgegevens

Locatie Jan Schöfferlaan 5, Den Bosch
Opdracht Fam. Prinsen, Den Bosch
Architectuur Tacheron Architect, Breda
Constructief Ontwerp Sterk adviesbureau voor bouwconstructies, Breda
Uitvoering Tankens Andel, Andel
Staalconstructie Van der Kolk en Vos Staalbouw, Veen

Algemene projectomschrijving

Herinrichting en uitbreiding van het voormalig EK-huis, oorspronkelijk in 1935 gebouwd door deze beweging van de Eucharistische Kruistocht (EK), die de rol van de katholieke kerk wilde versterken in een periode tijd van vele sociale conflicten. De aandacht was daarbij vooral gericht op het lot van ‘fabrieksmeisjes’. In een christelijke omgeving moest de vrouw weer de spil van het gezin worden; daar hoorde de gehuwde vrouw thuis en niet in de fabriek. In het EK-huis konden de meisjes tussen de middag hun boterham opeten. Na werktijd werden er cursussen gegeven in huishoudelijke bezigheden, moederschap en opvoeding. Het huis in ’s-Hertogenbosch richtte zich vooral op meisjes die bij de De Gruyter- en de Verkadefabriek werkten.

In 2015 is het gemeentelijk monument herbestemd tot een riant woonhuis, waarvan de uitbreiding aan de achterzijde, een tweelaagse industriële glazen uitbouw, is uitgevoerd in staal en een zestal identieke aluminium schuifpuien. Op de begane grond is de woonkamer uitgebreid met zithoek/woonkamer met een gevlinderde betonvloer. Op de verdieping zijn een tweetal slaapkamers en een badkamer gesitueerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De uitbouw bestaat uit een 8-tal vierkante kolommen die over de volle hoogte van de uitbouw lopen. Uit brandveiligheidsoverwegingen zijn ze volgestort met beton. De eerste verdieping en de dakvloer bestaan uit staalplaatbetonvloeren die rondom zijn bekist door middel van een doorgaande UNP. De 6 identieke schuifpuien van 3,9 m breed en 3 m hoog zijn bevestigd aan deze UNP randbalken. De staalconstructie en de staalplaatbetonvloeren zijn allen in het zicht gelaten.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De constructie van de uitbouw is uit respect voor het monument vrijgehouden van de bestaande achtergevel. Het is hiermee een reversibele toevoeging. In de tussenliggende ruimte is plek voor de bestaande getimmerde goot, installaties en een vide voor contact tussen beide verdiepingen. In de vide zijn naar de toegangsdeuren van de slaapkamers loopbruggetjes van plexiglas geplaatst. De (stand)leidingen zijn niet in leidingskokers geplaatst maar net als de staalconstructie in het zicht gelaten: ze zijn omkleed met isolatie en aluminium bekleding. Ook de kachelpijp aan de buitenzijde ziet er zo uit.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Doordat het pand geen achterom heeft en een beperkte bouwtijd wenselijk was, is er gekozen voor een staalconstructie. Binnen één dag zijn de onderdelen over het huis getild en is de hoofddraagconstructie in elkaar gezet.
Door de gehele aanbouw zowel esthetisch als constructief vrij te houden van het bestaande EK-huis worden zettingsscheuren voorkomen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De constructie van de uitbouw is uit respect voor het monument vrijgehouden van de bestaande achtergevel. In de tussenliggende ruimte is plek voor de bestaande getimmerde goot, installaties en een vide voor contact tussen beide verdiepingen.