Skip to main content
mouse

Comenius Lyceum 'Econasium'

Amsterdam

Bijzonder in dit project is de uitvoering van de kolommen op de binnenplaats van het gebouw.

Projectgegevens

Locatie Jacob geelstraat 38, Amsterdam
Opdracht Gemeente Amsterdam & Stichting ZAAM
Architectuur DMV Architecten, Kerkrade
Constructief Ontwerp Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Uitvoering Ooijevaar, Alkmaar
Staalconstructie Vic Obdam Staalbouw, Obdam

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het verouderde schoolgebouw Comenius Lyceum, dat gebaseerd was op een ontwerp uit de Bossche School in de vorm van een carré met een groot buitenplein in het midden is een complete metamorfose ondergaan. De grote overdekte binnenplaats, die niet alleen de functionaliteit en de mogelijkheden voor het gebruik van het gebouw enorm verbetert is en architectonische bewondering. Het zorgt voor een mooie lichte, prettige omgeving voor de leerlingen en docenten.

Om de toegang tot de verschillende vleugels met leslokalen te verbeteren, is een enorme trap gerealiseerd, afgewerkt met “Stadshout”, wat gemaakt is van bomen uit de gemeente Amsterdam.

Aan de buitenzijde is de gehele school voorzien van een “nieuwe jas” in de vorm van een geïsoleerde buitengevel, afgewerkt met keramieken strips, nieuwe kozijnen en een nieuw dak. Daarnaast zijn de complete installaties vervangen en zijn alle lokalen voorzien van nieuwe plafonds, vloerbedekking en afwerking.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De 110 ton’s constructie bestaat uit inpandig renovatiestaal, een tribune en een overkapping van de binnenplaats met trappen. Bij de binnenplaats is er gekozen voor stalen boomkolommen. De opzichzelfstaande stalen boomkolommen bestaan uit constructiebuizen die aan de bovenzijde vertakken in meerdere kleine constructiebuizen. De vertakte stalen buizen vangen de houten gordingen van de dakconstructie op welke in het zicht blijven. Samen met de stalen trappen bekleed met hout, geeft de overdekte binnenplaats een warme en open sfeer waar elke student met veel plezier zijn tijd door brengt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De boomvormige structuur van de kolommen zorgen voor een bijzonder mooie architectonische constructie met een grote open binnenplaats waar een beperk aantal kolommen staan. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Een perfect balans tussen het gebruik van verschillende materialen zoals houten liggers met stalenkolommen.

Bijzondere aspecten van het bouwwerk en de uitvoering

De constructie zorgt voor een volledig opzichzelfstaande overkapping. Hierdoor is het gebruikt van windverbanden en gevelstaal overbodig. Samen met de nieuwe trappen zorgt de binnenplaats voor een centrale plek die de koppeling maakt tussen de verschillende verdiepingen en gebouwzijdes van het Comenius Lyceum.