Skip to main content
Jasper Juinen mouse

Binaire trap

Utrecht

Voor een nieuwbouwwoning is een binaire trap ontworpen, met trapbomen die om elkaar heen draaien.

Projectgegevens

Locatie Sartreweg 194, 3573 PP, Utrecht
Opdracht particulier, Utrecht
Architectuur September architectuur, Utrecht
Constructief Ontwerp ABT, Velp
Staalconstructie Jos van den Bersselaar Constructie, Udenhout

Algemene projectomschrijving

Het voormalig Veemarktterrein in Utrecht werd afgelopen jaren herontwikkeld tot woonwijk. Eén ontwikkeling is ‘Blok Y’, een particulier opdrachtgeverschap met dertig appartementen. De begane grond van deze woning is minder diep dan de bovenliggende verdiepingen vanwege de inpandige parkeergarage in het gebouw. Op de begane grond bevinden zich de entree, studeer-/logeerkamer, douche, wastafel en toilet. De woonkamer is op de eerste verdieping, waar zich ook de daktuin bovenop de parkeergarage bevind. De tweede verdieping is de slaapverdieping, groot genoeg om comfortabel te zijn, maar compact.
De verdiepingen zijn verbonden met een rond trappenhuis. De ronde gaten in de vloeren contrasteren met de rechthoekige ruimtes van het gebouw. Anders dan in een wentel- of spiltrap zijn bij deze trap de trapbomen in 'tegenfase', ze zijn binair en draaien om elkaar heen.
De binnenste trapboom spiraalt in één keer van beneden door tot boven, terwijl de buitenste trapboom op iedere verdieping een horizontale knik heeft. Door de traptreden in het onderste deel van de trap een kromming te geven die spiegelbeeldig is aan de kromming van de treden in het tweede deel van de trap, is het mogelijk een tussenbordes te maken.
De trapbomen zijn verbonden met 8 mm dikke stalen strips onder iedere trede, voor stabiliteit. Deze strips en de eikenhouten traptreden zijn beide met CNC-machines geproduceerd. Door inschroefmoeren te gebruiken in het hout is het mogelijk verzonken bouten te gebruiken met een vlakke onderzijde van de treden tot gevolg.
Door de wokkelvorm ontstaat een ruimtelijk krachtenspel waarbij treden en de koppelingen met de betonnen vloer worden ingezet om de trap voldoende stijfheid te geven. De trap heeft treden die langer zijn dan de straal van de trap. Hierdoor komt de binnenboom in tegenfase te liggen van de buitenboom. Het resultaat is een bijzondere trap met brede treden, terwijl de trap toch compact genoeg is voor een woning. De trap heeft een diameter van 2400 mm. De doorlopende spiraal van de binnenboom is alleen mogelijk door de traptreden (in plattegrond) een kromming te geven. Op die manier kan de buitenboom op de verdieping aansluiten met een heel brede trede (het bordes). Het tweede deel van de trap heeft treden die dezelfde kromming de andere kant op hebben.
In de breedplaatvloeren is een verloren bekisting van staal opgenomen, waarop de trapbomen van de trap zijn vastgelast. Op deze manier kon de trap in één keer op zijn plek gehesen worden. De trap draagt bij aan het karakter van de woning en de beleving van de bewoners. De functionaliteit is in dit geval niet alleen de verticale verbinding van de verdiepingen, maar ook de sfeer die het toevoegt aan de woning.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk