Skip to main content
RoosRos Architecten mouse

Bedrijfsgebouw Sanibell

Oud-Beijerland

Het opslaggebouw heeft een eenvoudige staalconstructie en metalen gevels en voor de showroom annex kantoorruimte zijn eveneens materialen gebruikt met een 'eerlijke' detaillering.

Projectgegevens

Locatie Ferrarilaan 8, 3261 NC, Oud-Beijerland
Opdracht Sanibell BV, Oud-Beijerland
Architectuur RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Constructief Ontwerp IMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Staton Betonbouw, Werkendam
Staalconstructie Van den Oever Staalbouw, Veldhoven

Algemene projectomschrijving

De buitenkant van het nieuwe pand heeft strakke vormen met hoogwaardige materialen en verfijnde details. Mede dankzij het stucwerk, glas en de slanke stalen kozijnen straalt het pand eenvoud en puurheid uit. De waterpartij en het kunstwerk versterken dit effect. De binnenkant is daarentegen robuust en ruig. Hier zijn veelal ruwe materialen gebruikt, en zijn op veel plekken de constructie en de installaties te zien.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De constructie heeft twee separate, in zichzelf stabiele volumes: het kantoor en de bedrijfshal. Hiervoor is gekozen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de brandwerendheidseisen gaan de hoofddraagconstructie.
Kenmerken zijn de visueel gestapelde volumes van het kantoor. Om dit constructief mogelijk te maken zonder kolommen is een staalconstructie ontworpen met geïntegreerde liggers die in hoogte verspringen. De vorm en posities van de staalprofielen is in nauwe samenspraak met opdrachtgever en architect tot stand gekomen, omdat de nadrukkelijke wens was de constructie zoveel mogelijk als zichtwerk uit te voeren. De uitkragende onderdelen zijn gerealiseerd door trekschoren in de wanden.
De staalconstructie van de bedrijfshal heeft een kolom-liggerstructuur met één rij tussenkolommen. De hal wordt gestabiliseerd door windverbanden. De staalconstructie zelf is afgestemd op de gevel en dakbeplating en de mogelijkheden voor daklichten en zonnepanelen op het dak.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De rust, eenvoud en uitstraling zijn gewenst door de opdrachtgever die met het gebouw de kwaliteit van de producten in de sanitaire (ontwerp)industrie wil laten uitstralen. Er is gekozen voor een heldere vormentaal met eenvoudige middelen in een 'clean' gebouw. Het gebouw bevat een grote, lichte showroom en is ingedeeld met mobiele objecten, zodat wisselende collecties kunnen worden getoond.
Door de gestucte volumes op de kop een grote glaspui (zeer dunne stalen kozijnprofielen) te geven en een daklicht toe te passen, is het interieur open en licht.
'Less is more' domineert ook het interieur: betonnen vloeren zijn kaal gelaten en alle installaties zijn in het zicht.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Voor de bedrijfshal is een ontwerpstudie gedaan naar optimalisatie van staalgebruik ten opzichte van het aantal kolommen in de hal. Hierdoor heeft de opdrachtgever op voorhand inzicht gekregen in de kosten die gepaard gaan met extra flexibiliteit. Voor de hal geldt een lagere brandwerendheidseis ten opzichte van het kantoor. Door op een aantal posities kantelnokken in dakliggers van de hal toe te passen kan de hal in een brandsituatie eerder bezwijken zonder het kantoorgebouw mee te trekken. Op deze wijze zijn extra versterkingen in het kantoorgebouw niet nodig en kon ook gebruik worden gemaakt van een gemeenschappelijke constructie tussen hal en kantoor. De staalconstructie van de hal is ontworpen op een brandwerendheidseis van 30 minuten zonder brandwerende voorzieningen aan te hoeven brengen.

Bijzondere aspecten uitvoering

De loods is in hoog tempo (4,5 maanden) gerealiseerd zodat opdrachtgever tijdig (november 2012) die in gebruik kon nemen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Een stalen trap is volledig geprefabriceerd in twee delen en in het werk (onzichtbaar) aan elkaar gemaakt.
De spreekkamer in het kantoor en de kantine in de loods zijn voorzien van industriële stalen puien.

Duurzaamheid

De materialen en afwerkingen zijn onderhoudsarm. Op het dak zijn pv-cellen geplaatst. Daarnaast is er een WKO-installatie en laagtemperatuurverwarming toegepast.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

De materialen en afwerkingen zijn onderhoudsarm. Op het dak zijn pv-cellen geplaatst. Daarnaast is er een WKO-installatie en laagtemperatuurverwarming toegepast.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

De stalen trap is aan de onderzijde uitgevlakt middels een nieuw procedé van Ee-stairs.
De glazen gevels van het kantoor zijn een van de ultra dunne stalen kozijnprofielen (MHB SL30-ISO®) in NL verkrijgbaar.