Skip to main content
V. Knoops mouse

bedrijfsgebouw IT&M

Eindhoven

Het bedrijfsgebouw voor een specialist in hoogwaardige keuken-apparatuur is ontworpen als een grote stalen kubus, waarin diverse uitsparingen zijn gemaakt, zoals een patio.

Projectgegevens

Locatie Park Forum 1110, Eindhoven
Opdracht IT&M, Eindhoven
Architectuur ARCHES architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Bouwtechnisch Adviesburo Ad Wouters, mierlo
Uitvoering Burgtbouw, Deurne
Staalconstructie Slegers Montagebouw, Someren

Algemene projectomschrijving

Het bedrijfsgebouw staat op het bedrijventerrein Park Forum in Eindhoven. Het beeldkwaliteitplan omschrijft het bedrijventerrein als een ‘containerterminal’. Om deze reden is het gebouw ontworpen als een grote stalen kubus, waarin diverse uitsparingen zijn gemaakt, alsof er containers uit de stapel zijn weggehaald. Eén van deze uitsparingen is de grote patio (10x10 m) met rondom glazen gevels in het hart van het gebouw. Alle werkruimten krijgen zo daglicht en hebben zicht op groen en lucht. De patio is een groene oase waar bezoekers en medewerkers in de pauze zich kunnen ontspannen.
Het gebouw huisvest verschillende functies zoals een grote opslaghal voor apparatuur, diverse kantoren en een showroom en trainingsfaciliteit voor wederverkopers. De showroom bevat een grote apparatenwand en een showkeuken voor workshops door professionele koks met een kookeiland van 12 m lengte.
Behalve de karakterisering ‘container terminal’ schrijft het beeldkwaliteitplan monoliete gebouwmassa's voor. Elke vorm moet een eigen kleur hebben en de onderlinge kleuren moeten sterk van elkaar afwijken. De ontwerpers wilden geen onderscheid maken tussen de verschillende volumes van het programma. Om deze reden is gekozen voor een staalconstructie die alle programma onderdelen samenbrengt en het effect van kubus met uitsparingen realiseert.
De gevels zijn afwisselend van clickbrick in een metallic kleur en stalen sandwichpanelen. Ter plaatse van driehoekige erkers zijn de sandwichpanelen uitgevoerd met geprefabriceerde, gefixeerde hoeken. Hierdoor lijkt het alsof daar de gevel naar binnen is gevouwen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De draagconstructie van het gebouw bestaat uit een staalskelet met betonvloeren. (stramienmaat: 5,1 m en een vrije overspanning van 28 m). Door de aanwezigheid van een munitieopslag nabij, werden er extra veiligheidseisen aan de gevels gesteld. De gevels moeten aantoonbaar bestand zijn tegen een belasting van 4 kN/m2. Met verzwaarde stalen profielen en een speciale dubbele bevestiging van de sandwichpanelen op de staalconstructie is dat bereikt. De gevelopeningen zijn kolomvrij door de staalconstructie op te hangen aan de betonvloeren.
De grote sparing in de voorgevel op de verdieping is gemaakt met een stalen hulpconstructie. Deze is tijdens de bouw gebruikt om het staalskelet te stabiliseren en is na de bouw verwijderd.
De hoofdtrap in de vide en de verbindingsbrug door de vide hebben een staalconstructie voorzien van houten delen/treden.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk