Skip to main content
ipv Delft mouse

voetgangersbrug De Tanerij

Zwolle

De 45 m lange voetgangersbrug bestaat uit een vierendeelligger met een ‘z-vormige’ doorsnede. Gebruikers hebben keuze uit twee routes via een hoog of een laag dek.

Projectgegevens

Locatie Spinhuisplein/Burgemeester Drijbersingel over Achtergracht, Zwolle
Opdracht Gemeente Zwolle, Zwolle
Architectuur ipv Delft, Delft
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering Konstruktiebedrijf Hillebrand, Middelburg
Staalconstructie Konstruktiebedrijf Hillebrand, Middelburg

Documenten

Algemene projectomschrijving

De brug heeft een gekromde vorm, omdat op deze manier de meest logische route ontstond tussen beide zijden van de Achtergracht, rekening houdend met de bestaande infrastructuur en de plek van de bushalte. De lensvormige brug heeft twee brugdekken: één met de boogvorm omhoog en één omlaag gericht. In de handreling is een ledverlichting opgenomen, waardoor de contouren van de brug ’s nachts zichtbaar zijn.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De brug bestaat uit een lensvormige vierendeelligger, die in bovenaanzicht gekromd is, opgebouwd uit kokerprofielen 400x400 mm. Voor deze relatief zware randprofielen is gekozen om de vervorming te beperken. De brug heeft een z-vormige doorsnede met twee uitkragende, doosvormige brugdekken. Op beide oevers heeft de brug een portaalvormig steunpunt samengesteld uit kokerprofielen. Om de brug torsiestijf te maken, hebben de dekken een gesloten doosvorm, waarbij de onder- en bovenplaten in de lengterichting van de brug lopen. In de lengterichting zijn ook verticale verstijvingsplaten aangebracht.
Voor een extra strak uiterlijk is de brug voorzien van scheepsplamuur. Alle oneffenheden in de staalconstructie zijn hiermee weggewerkt met behoud van de garantie op de conservering.
De brug is in zijn geheel, inclusief hekken, over water vervoerd vanuit Middelburg. In Zwolle ging het transport verder over de weg. Twee hijskranen en een ponton waren nodig om de brug daarna op zijn plaats te krijgen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk