Skip to main content
Boris Zeisser mouse

balkons woontoren Hart van Hatert

Nijmegen

Prefab stalen balkons hangen als bladeren aan een betonnen steel.

Projectgegevens

Locatie Cort van der Lindenstraat, Hatert, Nijmegen
Opdracht Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Nijmegen/Veenendaal
Architectuur 24H Architecture, Rotterdam
Constructief Ontwerp Adams Bouwadviesbureau, Druten
Uitvoering Giesbers-Wijchen, Wijchen
Staalconstructie De Staalfabriek, Venlo (consoles) en VPT Versteeg, Heusen (hekken)

Algemene projectomschrijving

Hart van Hatert is een woontoren met 72 woningen in 12 bouwlagen boven een 'glazen' zorgplint , inclusief een parkeervoorziening. De woontoren zelf heeft een rechthoekig betonnen casco. De zes woningen op een verdieping hebben elk een vrij vormgegeven stalen balkon dat maximaal 3,5 m uitkraagt. De kenmerkende 'golvende' balkons zijn op vrijwel elke verdieping anders: in totaal zijn er zestien verschillende typen en deels ook in spiegelbeeld.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De balkons zijn gemaakt van profielen IPE 220 die schuin zijn doorgesneden en vervolgens omgedraaid weer aaneen zijn gelast. Hierdoor ontstaan tapse liggers (consoles), die aan de uiteinden zijn gekoppeld met een UNP-randligger. Op de randligger zijn de balusters bevestigd met de karakteristieke perforaties in een bladerpatroon.
De stalen balkons zijn telkens als één geprefabriceerd element aangevoerd. Vanwege de bouwsnelheid en afbouw zijn de balkons van boven naar beneden gemonteerd, gelijktijdig met het zakken van de steiger. Hiervoor is een een speciaal hijsframe ontworpen.
Om koudebruggen te voorkomen zijn de stalen consoles met speciale staal-beton Isokorfen bevestigd. De randligger die de koppelt de consoles, ‘egaliseert’ de vervormingen en krachten, levert de benodigde ophanging in de hoeken én verzorgt een tweede draagweg van de balkonconstructie bij een eventueel falen van één console. De totale staalconstructie van de balkons zijn samen met de wapening in de betonnen vloer berekend, waarbij ook de veerconstanten van de Isokorf en de verbindingen zijn meegenomen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk