Skip to main content
Michel Klop mouse

Windluifel Admirant

Eindhoven

Een 11 m hoge windluifel moet de windoverlast rond de 105 m hoge Admirant verbeteren. Het ontwerp, zowel in oppervlak als hoogte, is gebaseerd op een windstudie van TU Eindhoven. Doordat de windluifel de neerwaartse wind vanuit de Admirant-toren breekt, wordt de 'trek' minder en het verblijfsklimaat in het winkelgebied sterk verbeterd.

Projectgegevens

Locatie Nieuwe Emmasingel 54, Eindhoven
Opdracht Heijmans Bouw, Eindhoven
Architectuur Attika Architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp Arcadis, Den Bosch
Uitvoering Heijmans Bouw, Eindhoven
Staalconstructie Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek

Algemene projectomschrijving

De windluifel bestaat uit drie onderdelen:
– het lamellenplafond;
– het glazen plafond;
– de draagconstructie.

Op 11 m hoogte wordt dit plafond gedragen door zes kolommen die rondom de Admirant-toren staan. Het lamellenplafond bestaat uit rechte, slanke, parallele stalen lamellen (IPE-liggers van 270 mm hoog die ± 1 m hart-op-hart liggen), die het glazen dak dragen. Vanaf onderaf is het lamellenplafond het meest zichtbare deel. Hierdoor ontstaat er voor het publiek een afwisselend transparant en meer gesloten beeld en is er een natuurlijke lichtdoorlating. Boven de lamellen en het glas bevindt zich de draagconstructie, bestaande uit een aantal hoofddraagbalken (700 en 1.000 mm hoog) met stabiliteitskruizen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Een vrijstaande, verzinkte staalconstructie van 160.000 kg, gedragen door zes stalen buiskolommen. De staalconstructie is voorzien van een glazen dak, is 11 m hoog en heeft een dak van 50x35 m.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De constructie is vrijdragend en stabiel in zichzelf, het dak wordt slechts gedragen door zes kolommen zonder windverbanden.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bij de hoofddraagkoker zijn twee gezette U-profielen toegepast in plaats van vier platen, waardoor het aantal lassen halveert. Daarnaast komen de lassen te liggen in een krachtneutraalgebied, waardoor deze minder diep gelast moeten worden. Deze hoofddrager is een samengestelde koker van 1000x1000x40 mm.

Bijzondere aspecten uitvoering

De constructie is volledig momentvast, waardoor windverbanden niet toepast dienen te worden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk