Skip to main content
Novares mouse

Uitkijktoren Wellerlooi

Wellerlooi

De verzinkte staalconstructie van de uitijktoren is 'aangekleed' met 168 'omgeslagen' kunststof touwen van 36 mm diameter.

Projectgegevens

Locatie Rijksweg Zuid 6, Wellerlooi
Opdracht Stichting Toeristische Ontwikkeling Wellerlooi, Wellerlooi
Architectuur Novares Architecten, Boxmeer
Constructief Ontwerp Novares Constructeurs, Boxmeer
Uitvoering Koppes Groep, Bergen (NL)
Staalconstructie Koppes Groep, Bergen (NL)

Algemene projectomschrijving

In opdracht van de Stichting Toeristische Ontwikkeling Wellerlooi is een 25 m hoge uitkijktoren ontworpen en gerealiseerd. De toren is geplaatst in de uiterwaarden van de Maas in het dorpje Wellerlooi (NL). Het bezoekersplatform biedt een schitterend uitzicht over de Maasvallei richting Venlo en Nijmegen. De touwen zijn in een rotatiebeweging om de mast 'gedrapeerd' waardoor een diabolo-vorm ontstaat. Ieder touw beschrijft een rechte lijn, maar desondanks krijgt de toren haar typerende welvende getailleerde vorm.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De toren is geheel in verzinkt staal uitgevoerd met uitzondering van de ellipsvormige ophangringen voor de touwen. Die zijn gepoedercoat. De constructieve kern van de toren wordt gevormd door zes buisprofielen in een zeshoek geplaatst met een centrale buis als spil voor de trappen en bordessen. Trappen en bordessen repeteren iedere 2 m in de hoogte waardoor een min of meer modulaire mast ontstaat. Traptreden en bordesplanken zijn uitgevoerd als geperforeerde gezette plaattreden. Iedere sectie van 4 m hoogte is in principe hetzelfde en zijn simpelweg gestapeld. De secties zijn vooraf uit losse onderdelen op de bouwplaats geassembleerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De touwen die de huid van de toren vormen, beschrijven allen een rechte lijn van verschillende lengte. Bovenin zijn deze touwen opgehangen aan een ellipsvormige ring en onder licht afgespannen aan een soortgelijke ring met kleinere diameter, Door het vlak van de onderste ring te laten hellen, ontstaat een ingangsopening. Begin- en eindpunt van de touwen liggen niet boven elkaar, maar zijn om de centrale spil geroteerd geplaatst.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De torensecties zijn per 4 m exact gelijk, hetgeen productie- en montagetechnisch gunstig bleek. Gezien het aantal touwen (168) was het niet haalbaar om ze aan te spannen. Dat zou geleid hebben tot zeer grote voorspankrachten in de kolommen en overige onderdelen van de toren. Daarnaast is gekozen voor geslagen polypropyleen als materiaal voor de touwen omwille van de weersbestendigheid. Dit materiaal vertoont nogal wat relaxatiegedrag, waardoor de touwen op den duur hoe dan ook zouden verslappen en doorhangen. Dit is opgelost door in de touwkern een 10 mm dikke staalkabel te plaatsen en deze licht aan te spannen. Daarnaast is er op vijf niveaus (h.o.h. 4 m) een stalen ring met gaten aangebracht waar de touwen doorheen geleid zijn.

Bijzondere aspecten uitvoering

Door de repeterende torensecties nam het opbouwen slechts enkele dagen met een eenvoudige kraan in beslag.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door de naar boven uitlopende vorm is het bordes op 25 m hoogte royaal (± 9 m diameter), waardoor bezoekers uitgebreid kunnen genieten van het indrukwekkende uitzicht over de Maas.
In de railing is een poortje ontworpen voor abseilen en tokkelen (onder professionele begeleiding). Toegang kost € 1 per persoon.