Skip to main content
Wonders Metaal mouse

Uitkijktoren Vechtdal

Dalfsen

In een eenvoudig maar gedetailleerd ontwerp van de 20 m hoge uitkijktoren is geanticipeerd op een korte bouwtijd. Vier stalen koker kolommen en de UNP-trapbomen werken constructief samen.

Projectgegevens

Locatie De Stokte ongenummerd – (Kruising Frankenweg), Dalfsen
Opdracht Gemeente Dalfsen, Dalfsen
Architectuur Ateliereen Architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Verplak Ingenieurs, Oss
Uitvoering Wonders Metaal, Berlicum
Staalconstructie Wonders Metaal, Berlicum

Algemene projectomschrijving

Met de toren wil de gemeente Dalfsen dat bezoekers de Vecht en het Vechtdalgebied goed kunnen beleven. De locatie betreft een bosperceel met loofbomen, gelegen aan wandel- en fietsroutes.
Er is gekozen voor een ingetogen ontwerp: een eenvoudige rechte toren, waarbij de constructie, trappen, bordessen en leuningen in verzinkt staal zijn uitgevoerd. De kolommen staan aan de buitenzijde van de trap. Zowel de hoeken als de gehele binnenruimte van het trappenhuis zijn kolomvrij.
Bij de route naar boven wordt het zicht belemmerd doordat de houten lamellen steeds dichter op elkaar staan, eenmaal boven wordt de bezoeker 'beloond' met een vrij uitzicht over het Vechtdal. Door de hoge 'achterkant' is de verstoring van broedende vogels in het naastgelegen naaldbos minimaal. Op het uitkijkplatform doet het hout tevens dienst als leuning.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Vier stalen koker kolommen (400 mm) en de UNP-trapbomen werken constructief samen. De gelaste, gepreforeerde traptreden zorgen voor extra stabiliteit van de constructie en zijn onder alle weersomstandigheden antislip.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

De toren is binnen het gestelde budget gerealiseerd, mede door de nauwe samenwerking tussen architect en staalbouwer/hoofdaannemer, die als d & b-team aan de aanbesteding meegedaan hebben.
De doorlooptijd van ontwerp tot oplevering was 10 maanden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het staal is thermisch verzinkt. In het ontwerp is rekening gehouden met een zo kort mogelijke bouwperiode op locatie.

Duurzaamheid

De opdrachtgever wenste een minimale levensduur van 10 jaar. Er is vanuit de aannemer een garantie van 15 jaar afgegeven. De toren kan aan het eind van zijn levensduur volledig gedemonteerd worden.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Doordat de toren geheel is opgebouwd uit prefab stalen bouwdelen is de bouw op locatie snel en efficient verlopen. Alleen de betonnen fundering (7x6,4x1 m) is in het werk gestort.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

In het ontwerp is rekening gehouden met een zo kort mogelijke bouwperiode op locatie. Bovendien is er buiten het broedseizoen gewerkt en de bouwplaats zo compact mogelijk gehouden. Hierdoor is de verstoring tot een minimum beperkt gebleven.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau