Skip to main content
Ateliereen Architecten mouse

Uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Bergschenhoek

Op heuvel B van het Hoge Bergse Bos is een 22 m hoge uitkijktoren geplaatst die de onlangs gerenoveerde recreatieberg af maakt. De toren is ontworpen als een driedimensionaal labyrint waarbij bezoekers uitzicht hebben vanaf verschillende hoogten en in verschillende richtingen.

Projectgegevens

Locatie Stekelzwampad, Bergschenhoek
Opdracht Recreatieschap Rottemeren, Schiedam
Architectuur Ateliereen Architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Verplak Ingenieurs, Oss
Uitvoering Aannemersbedrijf Damsteegt, Meerkerk

Algemene projectomschrijving

Er zijn twee routes mogelijk naar boven. Deze sluiten aan op de inrichting van de berg met de twee hoofdaanlooproutes. De toren is opgebouwd uit gelijke trapsegmenten met daartussen kleine en grotere bordessen. De wens om op verschillende hoogten een uitkijkplatform en 'tokkelplatform' te hebben, kon op deze manier makkelijk gerealiseerd worden. De hoofdconstructie is een raamwerk van wit gecoate, stalen kolommen en trapbomen. De relingen zijn in hout uitgevoerd. Ze vormen zo een contrast met de constructie en zorgen voor een zachte uitstraling.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De hoofdconstructie is een raamwerk van wit gecoate, stalen kolommen en diagonalen. De structuur is hierdoor een beeldbepalend sculptuur. Overig staal (trapbomen, treden) is verzinkt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk