Skip to main content
mouse

Uitkijktoren en leuningen bij Brug Kickersbloem 3

Hellevoetsluis

In Hellevoetsluis heeft Dura Vermeer de ontsluiting Kickersbloem 3 ontworpen en gerealiseerd. Een onderdeel van het project was de brug (nu bekend als de Brabersebrug) met stalen leuningwerk en uitkijktoren.

Projectgegevens

Locatie Braberseweg 2, Hellevoetsluis, Hellevoetsluis
Opdracht Gemeente Helevoetsluis
Architectuur Bosch Slabbers tuin- en landschapsarchitecten
Constructief Ontwerp Takke Breukelen (voor staalwerk)
Uitvoering Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV
Staalconstructie Takke Breukelen

Algemene projectomschrijving

Takke Breukelen heeft in opdracht van Dura Vermeer het ontwerp verder uitgewerkt en gerealiseerd. In overleg met de architect (Bosch Slabbers) en onder ontwerpleiding van Dura Vermeer is in een aantal ontwerpateliers het ontwerp van schetsontwerp uitgewerkt naar DO en daarna naar UO. Na het UO is een mock-up van het leuningwerk gemaakt zodat de architect het ontwerp nog eens kon valideren. Het bijzonder aan het ontwerp van de brug is dat als men vanaf het kanaal er naar kijkt de contouren van een schip tevoorschijn komen. De architect heeft dit zo bedacht omdat de brug over het kanaal door Voorne geplaatst is welke vroeger veel werd gebruikt door de scheepvaart. De locatie van de brug is bij een zogenoemde draaikom waar schepen elkaar konden passeren. Hier is het kanaal dus wat breder. De stalen leuning, de brug en de middengeleiders zijn tevens voorzien van verlichting. Deze verlichting is op een dusdanige manier ontworpen dat er geen losse verlichtingsmasten op de brug geplaatst hoeven te worden. Dit met als doel een zo min mogelijk verstoringen op het brugdek te creëren. De uitkijktoren heeft als doel om over de polder van Hellevoetsluis uit te kijken. Boven in de uitkijktoren is een zitbank gemaakt met meetlint waar vissers hun gevangen vis kunnen meten. Het kanaal is immers een zeer bekende visplaats. Het project 'ontsluiting Kickersbloem 3' heeft als doel een snelle en veilige toegang te maken voor het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Kickersbloem 3 waar dergelijke stijlelementen zoals op de brug te zien is ook worden doorgezet.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Al het staal is vervaardigd met S355.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De uitkijktoren is 10 meter hoog en heeft boven in een breedte van 8 bij 8 meter. Onderin is de breedte echter maar 2x2 meter. Om de uitkijktoren stabiel te houden is hij gefundeerd op een betonnen plaat voorzien van buispalen en vele stalen ankers.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Door veel aandacht aan de lichtberekening van de uitkijktoren, leuning en middengeleider te besteden zij geen losse lichtmasten toegepast wat een grote wens was van de architect

Bijzondere aspecten uitvoering

De uitkijktoren is, voordat hij geconserveerd werd, op het terrein van Takke Breukelen helemaal in elkaar gezet om een foutloze montage on site te garanderen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De uitkijktoren fungeert als tribune.