Skip to main content
mouse

Uitkijktoren De Reuselhoeve

Moergestel

Deze 15 m hoge uitkijktoren biedt uitzicht over het aangrenzende natuurgebied. Tevens is er vanaf het bovenste bordes een 120 m lange tokkelbaan.

Projectgegevens

Locatie Heizenschedijk 1, Moergestel
Opdracht De Reuselhoeve, Moergestel
Architectuur Ad Roefs Architect, Tilburg
Constructief Ontwerp Archimedes bouwadvies, Eindhoven
Uitvoering De Reuselhoeve, Moergestel
Staalconstructie Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek

Algemene projectomschrijving

De uitkijktoren is een onderdeel van de herinrichting van de Reusel. Samen met staatsbosbeheer en het waterschap heeft De Reuselhoeve dit plan ontwikkeld. Het is een 15 m hoge uitkijktoren met tussenbordes, en bovenin een afgesloten binnenruimte met stalen puien. Dit maakt het mogelijk over het gehele gebied De Hilver uit te kijken en rivier De Reusel te zien liggen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Staalconstructie is 15 m hoog, gecombineerd met geimpregneerde boomstammen. Onderste deel bestaat uit een grote wenteltrap met rustplateau naar het 1e uitkijkbordes. Vervolgens staat er een rechte trap met tussenbordes naar het bovenste uitkijkbordes. Op het 2e uitkijkbordes ligt het vertrekpunt voor een 120 m lange tokkelbaan. De staalconstructie weegt 18000 kg en is verzinkt, De grote buiskolom met wenteltrap is geschoopeerd en gespoten.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Samenspel van hout en staal moet de sterkte verzorgen waarbij vooral ook het visuele aspect belangrijk is.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Verbinding van de bomen met het staal is voorzien met stalen messen. Daar een boom nooit maatvast is, is er een stalen mal gemaakt waarin de bomen gelegd konden worden. Zodoende konden de bevestigingsgaten en sleuven voor de bevestiging van de staalconstructie vooraf, in de werkplaats worden aangebracht.

Bijzondere aspecten uitvoering

De afgesloten ruimte bovenin te toren is eveneens geschikt voor vergaderingen, workshops et cetera. Door een luie trap en rustplateaus is de toren ook toegankelijk voor oudere bezoekers.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het bovenbordes bevat een afsluitbare glazen ruimte met uitzicht op het natuurgebied De Hilver. Men kan buitenom rondlopen, de frisse lucht opsnuiven, of beschut en droog in de panoramakamer wegdromen.