Skip to main content
Ateliereen Architecten mouse

Uitkijktoren De Onlanden

Peize

De vijfentwintig meter hoge toren heeft verschillende niveaus die spectaculair uitzicht bieden over het gehele natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden en de skyline van Groningen.

Projectgegevens

Locatie Noorddijk, Peize
Opdracht Natuurmonumenten, 's Graveland
Architectuur Ateliereen Architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp abtWassenaar, Haren
Uitvoering Bouwbedrijf Doornenbal, Appelscha
Staalconstructie Van der Kamp Kornhorn bv, Doezum

Algemene projectomschrijving

Via een omleidende trap worden bezoekers langs de tussenbordessen naar het bovenste platform geleid. De thermisch verzinkte stalen vakwerkconstructie is voor een groot deel bekleed met inlands larix. Het mastdeel is opgebouwd uit stalen kokerprofielen, 250x250 met variƫrende wanddikte, die onderling verbonden zijn met horizontale koppelliggers en diagonale staven. Omdat de verbindingen in zicht blijven, is veel aandacht besteed aan de vormgeving ervan waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met toleranties om maatafwijkingen op te vangen tijdens montage. De trapdelen zijn eveneens vakwerkliggers en inventief gekoppeld aan de hoofdmast. In de trappartij zijn 130 thermisch verzinkte roostertreden toegepast.
Het thermisch verzinken heeft sterk invloed op het proces. Zowel mast als trappen zijn in delen opgeknipt, zodat elke deel afzonderlijk in het zinkbad gedompeld kon worden. Voor de koppeling van de houten elementen zijn voorzieningen getroffen, zodat de elementen aan de staalconstructie gehangen kunnen worden, rekening houdend met de werking van het hout.
De toren staat op een afgelegen locatie. Daarom zijn de losse onderdelen op de grond tot grotere secties voorgemonteerd. Deze segmenten zijn vervolgens samengesteld met een mobiele kraan die via een platenbaan vanaf de verharde weg naar de bouwlocatie is gereden. De fundering staat op 4 x 2 palen op iedere hoek.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk