Skip to main content
mouse

Tuinkamer

Amsterdam

Algemene projectomschrijving

In hartje Amsterdam bevindt zich deze kleine woninguitbreiding. De toenemende druk op de woningmarkt en de behoefte van gezinnen om in de stad te blijven wonen is afgewogen tegen de opkomende waardering voor bestaande buitenruimtes en het belang van het behoud van groen in de wijk. Het ontwerp voor de tuinkamer is daarom geïnspireerd op de kas. Het stalen skelet met glazen invulling zorgt voor een lichte en open ruimte waarin binnen en buiten in elkaar overlopen. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De gevels en het dak van de aanbouw zijn opgebouwd uit geïsoleerde stalen profielen van het Zwitserse merk Forster. Voor de gevel zijn dit de Forster Unico XS profielen. Deze ultraslanke profielen zijn voorzien van dubbel glas en aan de buitenzijde afgewerkt met Renoseal, een moderne vervanger van de klassieke stopverf. Door het toepassen van Renoseal aan de buitenzijde ontstaat er een rank aanzicht met een klassiek, moderne uitstraling. Het dak is opgebouwd uit drie delen die tegen elkaar zijn geplaatst. Ieder deel bestaat uit een raamwerk van samengestelde stripstalen Forster Thermix profielen waar het glas op rust. Het glas is aan de bovenzijde afgewerkt met rubbers en aan de randen afgewerkt met zink. De glazen gevel en het dak worden deels ondersteund door een staalconstructie waarvan de kolommen in de houtskeletbouwwanden zijn opgenomen en de liggers in het zicht zijn gebleven. 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De nieuwe uitbreiding vervangt een bestaande aanbouw op een postzegellokatie. Door zijn inpassing in de bestaande omgeving is het geheel volledig op maat ontworpen. De locatie wordt aan drie zijden omsloten door buurpanden, dit maakt de inpassing uiterst complex. De drie buitenwanden die op de erfgrens liggen zijn vanwege de uitvoerbaarheid opgebouwd uit houtskeletbouw. Het stalen skelet sluit daarop aan en zorgt voor een openheid aan de tuinzijde. In het verlengde van de woning bevindt zich een dicht deel. Dit deel is voorzien van een groen dak met een 25cm dikke substraatlaag zodat het mogelijk is om hier prachtige bloemen en planten in te laten groeien. Het platte dak heeft aan de onderzijde de houten balklaag in het zicht waardoor er in de binnenruimte een mooie combinatie ontstaat tussen hout en staal.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het stalen skelet maakt een grote openheid van de ruimte naar de omgeving mogelijk. De bouwkundige delen van het houtskelet vormen zowel technisch als esthetisch een mooie aanvulling op het staal. Aan de ene kant is het houtskelet een belangrijke drager van het staal, aan de andere kant ondersteunt de staalconstructie het houtskelet. Zo wordt het stalen dak aan 1 zijde gedragen door de houtskeletbouw buitenwanden en het platte groene dak aan 1 zijde gedragen door de staalconstructie. Het houten en stalen skelet vormt de casco basis voor de stalen gevels en het stalen dak. Deze onderdelen worden als grote elementen op de bouwplaats aangevoerd en vervolgens in elkaar geschroefd. In de maatvoering van de elementen is rekening gehouden met het doorlopen van de belijning van dak en gevel, dit maakt het beeld van ‘de kas’ compleet.

Bijzondere aspecten uitvoering

Alle stalen elementen zijn van te voren in de fabriek op maat gemaakt en gecoated. Hierbij is rekening gehouden met het plaatsen van de elementen aan de achterzijde van het huis en de aanvoer van de elementen door de bestaande woning. Door middel van een verrijdbare bouwlift zijn de dakframes op hoogte gebracht en geplaatst.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door optimaal gebruik te maken van de eigenschappen van de toegepaste materialen en rekening te houden met de complexiteit van de locatie in het ontwerpproces is er een transparante en goed functionerende ruimte ontstaan. Door zijn inpassing vormt de uitbreiding een verlengstuk van zowel de woning als van de tuin. Een plek waar je alle dagen van het jaar van kunt genieten.