Skip to main content
Freddy de Weert mouse

Rieteilandhuis

Amsterdam

Het woonhuis is georiënteerd op de tuinzijde, waarbij de transparante staalconstructie een wijds uitzicht garandeerd.

Projectgegevens

Locatie Larikslaan 1, Amsterdam
Opdracht Hans van Heeswijk, Amsterdam
Architectuur Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp ABT, Delft
Uitvoering bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmenhuizen
Staalconstructie Kersten, Amsterdam

Algemene projectomschrijving

Het huis op het Rieteiland Oost op IJburg is volledig gericht op het uitzicht. De ambitie was om in plaats van een huis met afzonderlijke vertrekken een lichte en open woonruimte te creëren met een maximaal contact met de omgeving. Om dit te bereiken zijn gangen en binnenwanden zoveel mogelijk weggelaten en zijn dubbelhoge ruimten gemaakt die naar boven toe vloeiend in elkaar over gaan. Het huis is een soort ruimtelijke tribune, gericht op het uitzicht en de namiddagzon. Naar boven toe wordt het uitzicht steeds weidser. De plaatsing op de kavel is zodanig dat er vanuit het huis een panoramisch zicht is op het Diemerpark. Vanaf het terras aan de waterkant vormen de zonsondergangen dagelijks een bijzonder schouwspel.
Het huis is niet op vertrekniveau, maar op plekniveau ontworpen en uitgewerkt als een soort machine. Centraal in het bouwblok staat een serviceblok, dat over de volle hoogte is bekleed met latjes van wengé, waardoor de akoestiek heel aangenaam is. In het blok zitten voorzieningen zoals bergingen, werkkasten, sanitair, schachten en leidingen. Andere bouwkundige elementen – zoals de blanke, stalen trappen – staan als minimale meubels vrij in de ruimte.

Het ontwerp reikt verder dan de architectuur van het casco en betreft ook de inrichting, meubels en het hang- en sluitwerk. Boekenplanken, kasten, haard, eettafels (een binnenversie met een glazen blad en een buitenversie met geperforeerd blad in roestvast staal), banken en een kookeiland met uitrijdbare trolley zijn speciaal voor het huis ontworpen. De serie roestvast stalen deurkrukken is inmiddels in de collectie van Post en Eger opgenomen.
Ook is aandacht besteed aan de energiehuishouding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem, een warmtepomp en zonnecollectoren op het dak.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Door het toepassen van een staalskelet, ontworpen met een minimale dimensionering, ontstaat een zeer open en ruimtelijke woning. De ruimtelijkheid is vooral aan de binnenzijde gecreëerd door het weglaten van delen van de vloer. Slanke stalen kolommen dragen de uitkragende vloeren.
De gevel aan de waterkant is volledig open. Een balkenconstructie die aan de vloeren hangt draagt per verdieping de grote glazen panelen. Op de tweede laag is een deel uit het volume weggelaten om ruimte te maken voor een dakterras.
De straatzijde is gesloten met geperforeerde en geanodiseerde aluminium panelen. Sommige van deze panelen waar zich vensters achter bevinden kunnen automatisch worden geopend om licht door te laten.
De stalen trappen zijn als grote, open, vrij de in de ruimte geplaatste meubels uitgewerkt. Hierdoor vormen ze visueel geen obstakel en staan ze niet in de weg.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk