Skip to main content
mouse

Podium Cromvlietpark

Den Haag

Het ontwerp vormt een samensmelting van een klassieke muziekkiosk, vindbaar op veel dorpspleinen en in stadsparken, en een beklimbaar uitzichtplatform. Spiraalsgewijs draait het podium om een boom heen en eindigt de route in de boomtoppen van het Cromvlietpark. Het podium doet dienst als een centraal afspreekpunt, een afgedekte plek voor evenementen, een zitelement en een uitzichtplatform. De vormentaal gaat mee in de ronde eilandachtige vormentaal van het park.

Projectgegevens

Locatie Den Haag, Laak, Cromvlietpark, Den Haag
Opdracht Gemeente den haag
Architectuur Bloot Architecture i.s.m. Nederhout,uit Den Haag
Constructief Ontwerp Snetselaar Constructieve Ingenieurs
Uitvoering Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bv
Staalconstructie Mulklé Metaal, Nunspeet

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het podium ligt in het hart van het recentelijk opgeleverde Haagse stadspark; Cromvlietpark, dat is ontworpen door Bureau Sant en Co. Het stadspark ligt in de Haagse Molenwijk in Laak, een stadsdeel dat gekenmerkt wordt door een groot aantal verschillende nationaliteiten en lage inkomens. Mede door initiatieven zoals dit nieuwe stadspark leeft de buurt op.

Vanuit de gemeente Den Haag lag er de opgave om een podiumplek te maken. Een centrale plek voor buurtevenementen. We wilden graag dat het podium overdekt zou zijn, zodat er onder de alle weersomstandigheden gebruik van gemaakt kan worden. Net zoals je dat hebt bij een klassieke muziekkiosk. Daarnaast wilden we van het podium een plek maken die op verschillende manieren gebruikt kan worden en waar je zelf op ontdekking kan gaan. In de regel zullen er niet veel evenementen plaats vinden, dus om het meer te laten zijn dan een folly of een schuilplek tegen de regen is het podium beklimbaar geworden. Hierdoor kan het podium gelijk functioneren als uitzichtplatform. De grote traptreden vormen het ontwerp en bieden zitplaatsen met een steeds veranderend uitzicht op het park.

Het podium nestelt zich tussen de beeldbepalende bomen van het park. Het ontwerp vormt een samensmelting van een beklimbaar uitzichtplatform en een klassieke muziekkiosk, zoals je die veel ziet op dorpspleinen en in stadsparken. Spiraalsgewijs draait het podium om een boom heen (die nog wel moet worden geplant door de gemeente Den Haag) en eindigt de route in de boomtoppen van het Cromvlietpark. Het podium doet dienst als een centraal afspreekpunt, een overdekte plek voor evenementen, een zitelement en een uitzichtplatform. De vormentaal van het ontwerp gaat mee in de ronde eilandachtige vormentaal van het parkontwerp.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

 

Een verzinkte en gepoedercoate staalconstructie met RVS handrailingen. Op een serie ronde kolommen zijn UNP 400 randliggers geplaatst die langzaam omhoog bewegen. Daarop ligt een staalplaatvloer, zodat het podium voorzien is van een dak wat geen water doorlaat.

 

Materialisatie ontwerp

Het ontwerp is opgebouwd uit een volledig demontabele stalen constructie. De vloer is afgewerkt met een rubbergranulaat tegen het uitglijden. De rubbergranulaat komt ook voor in andere delen van het park. De doorvalbeveiliging is gemaakt van onbehandelde eiken delen. De vloer van het podium bestaat uit een aantal grote stepping stones van gevlinderd beton. De RVS handrailingen, een voor de kinderen en een voor de volwassenen, zorgen voor een directe relatie met de RVS voetbalkooi. Het palet van staal, beton en hout werkt goed samen met de gebruikte materialen en het groen in het park.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De multifunctionaliteit van het ontwerp. Open voor interpretatie hoe te gebruiken.