Skip to main content
mouse

Parkinrichting Desert Bloom Shading Structures

Las Vegas, Nevada (US)

In november 2015 is het project Desert Bloom Shading Structures opgeleverd als onderdeel van The Park. Dit nieuwe park op The Strip van Las Vegas, een initiatief van MGM, is sinds 4 april 2016 geopend voor publiek. Het ontwerp is van het in New York gevestigde ontwerpbureau !melk van de Nederlandse architect Jerry van Eyck. Tussen Hotel New York en Hotel Monte Carlo leiden stalen bomen de bezoeker over een wandelroute door het park en voorzien ze in een verkoelende schaduw voor een verblijfsplek in het lokale woestijnklimaat. De zestien bomen zijn geclusterd in vier (keer vier) verschillende groepen en variëren in hoogte, tussen de 16 en 23 m.
Voor de dubbele kromming in 25 mm dikke, geperforeerde staalplaten werd de afdeling Architectural Fabrication van de Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC ingeschakeld. Een aanvullende eis was dat de volledige constructie aardbevingsbestendig moet zijn. Deze berekeningen zijn uitgevoerd door Barker Drotter Associates.

Projectgegevens

Locatie 3790 S Las Vegas Blvd, Las Vegas, Nevada (US)
Opdracht MGM Resorts International - Design, Las Vegas, Nevada, US
Architectuur !melk landscape architecture, New York City, NY, US
Constructief Ontwerp Barker Drotter Associates, Las Vegas
Uitvoering Royal IHC Architectural Fabrication, Kinderdijk
Staalconstructie Royal IHC Metalix, Kinderdijk

Algemene projectomschrijving

De zestien bomen, geclusterd in vier verschillende 'clumps', verschillen in hoogte van 16 tot 23 m. De uitdaging zat in dubbelgekromd vormen van 25 mm dikke, geperforeerde staalplaten, met als aanvullende eis aardbevingsbestendigheid.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Elke boom bestaat uit dubbelgekromde, geperforeerde stalen bladen. Het model van de architect werd door IHC AF opgeknipt in stukken, geschikt voor fabricage, transport en montage. Na het afwikkelen van de platen uit het model, zijn deze op het eigen terrein gesneden. In totaal zijn 205 platen per stuk voorzien van een eigen perforatie en vervolgens koudgewalst. Vervolgens is de bladenconstructie in elkaar gezet. De eerste groep bomen is volledig op de kade opgebouwd als proefopstelling. Na goedkeuring van de architect en Amerikaanse opdrachtgever werd deze weer gedemonteerd, gecoat en naar Las Vegas getransporteerd. In november 2015 is de laatste clump op locatie afgebouwd en opgeleverd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het ontwerp van !melk is gebaseerd op cactusbloemen, typerend voor de woestijnvegetatie in Nevada. In samenspraak met de architect zijn het perforatiepatroon, debladvorm en het verloop van de open naden bepaald. IHC heeft met zijn ervaring in vormen en samenstellen de productiemethode bepaald. Uiteindelijk is gekozen voor het koudvormen van geperforeerde platen, die met opgelaste verbindingen aan de binnenzijde met bouten zijn gekoppeld.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het ontwerp van de uniek gevormde bladen met varierende perforaties geeft een speels schaduweffect. Deze varierende patronen brachten echter consequenties met zich mee voor het spanningsverloop in de plaat. Met aandacht zijn de patronen herzien. In overleg met de architect is besloten een zekere afstand te houden tussen het patroon en de uiterste randen van iedere plaat. Deze randen boden tevens de mogelijkheid om de verbindingsplaten op de bladen te lassen zonder dat deze achter de patronen in het zicht zouden komen. De boutverbindingen maakten het eenvoudig om de gehele constructie te kunnen (de)monteren.

Bijzondere aspecten uitvoering

Voor het realiseren van een open naad met gelijkmatig verloop over de lengte van het blad, was het van belang dat de platen aan exacte afmetingen voldeden voor en na het koudvervormen. De complexe geometrische vorm liet weinig plek voor stelruimte in de verbindingen. De afwijking die ontstond bij het perforeren en het koudwalsen, moest worden opgevangen met een hoge mate van vakmanschap.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het was van belang dat de constructie aardbevingsbestendig werd uitgevoerd. Om dit mogelijk te maken hielp BDA met de constructieve berekeningen van het ontwerp. Met een simulatie van optredende krachten bleken de opgelaste verbindingsplaten die met bouten konden worden gekoppeld voldoende sterk om de structuren staande te houden. De stam van het ontwerp werd verzwaard en gefundeerd voor stabiliteit.