Skip to main content
Jeroen Musch mouse

Nederlands Paviljoen EXPO 2020 Dubai

Dubai

Het Nederlands paviljoen

Een tijdelijk circulair klimaatsysteem, een biotoop in de woestijn, met een unieke zintuiglijke ervaring.

Concept & ontwerp

Als architecten constateerden we een lastige, maar fundamentele discrepantie tussen context en opdracht. Er werd ons gevraagd om middenin de woestijn, waar een enorme schaarste heerst, betekenisvol uiting te geven aan de samenhang tussen oplossingen voor water-, energie- en voedsel-vraagstukken. We besloten een oogstmachine te ontwerpen en de drie elementen te verenigen in een biotoop waar architectuur wordt ervaren als een vindingrijke versmelting tussen technologie (zowel prototypes als uitgekristalliseerde oplossingen) en kunst. Het is een structuur in de woestijn die hoop geeft, die mensen inspireert door middel van zintuiglijke waarneming van natuurlijke fenomenen. We geven de bezoekers kippenvel door alle zintuigen aan te spreken en we laten zien hoe het menselijke vernuft een symbiose kan realiseren die net zo krachtig is als de natuur zelf. Het middelpunt in de schakeling van ruimtes is een verstilde zintuiglijke omgeving te midden van het onophoudelijke geroezemoes van de Expo.

Vanwege de tijdelijke aard van een wereldtentoonstelling hebben we gekozen voor een radicale bouwwijze. Om te zorgen dat we ons perceel achterlaten zoals we het aantroffen, als ‘tabula rasa’, is de oogstmachine ontworpen en gebouwd volgens circulaire principes. Het is een ode aan de Nederlandse tradities geworden, met gebruikmaking van materialen uit de civiele techniek die worden teruggegeven aan de plaatselijke eigenaren en van organische materialen die worden teruggegeven aan de natuur. Deze zowel pragmatische als poëtische aanpak is toegepast op ieder aspect van het Nederlands paviljoen, waarbij enorme damwanden, stalen buizen, exquise stoffen, goten, leidingen en minuscule vegetatieblaadjes een harmonieus geheel vormen in één genereuze architectonische geste.

Innovatieve duurzaamheid in feiten

Water

• De Nederlandse ‘Sunglacier’-technologie onttrekt met behulp van zonne-energie dagelijks gemiddeld 800 liter water uit de woestijnlucht.

• Het water wordt met een speciale, innovatieve methode gezuiverd en, nadat het als regen binnenin de kegel is gevallen, gebruikt voor de irrigatie van de planten.

Energie

• Duurzame energie wordt opgewekt met speciale lichtgewicht, organische, transparante zonnecellen (OPV). Ze zijn ontworpen door de prijswinnende ontwerper, Marjan van Aubel.

• De OPV, een derde generatie zonnetechnologie, is geprint op PET en wordt op een circulaire manier geproduceerd.

• 6 rijen van 22 meter lange daklichten met de OPV panelen zijn in het dak geïntegreerd.

Voedsel

• In het midden van het paviljoen bewijst de binnenzijde van een 18 meter hoge groene kegel dat oesterzwammen in een woestijnklimaat op natuurlijke wijze kunnen groeien.

• Tientallen kilo’s oesterzwammen worden op dagelijkse basis geoogst.

• Het adiabatische koelsysteem in de schoorsteen van de kegel zorgt mede voor de regulering van de juiste luchttemperatuur en luchtvochtigheid voor de oesterzwammen.

• De groene kegel is bedekt met meer dan 9000 eetbare planten en kruiden, zoals asperge, munt en basilicum.

Materialen

• Het 22 meter brede en 14 meter hoge gordijn in de businesslounge en de luifel zijn gemaakt van biopolymeer. Uit biomassa van onder andere maiszetmeel werden biopolymeer textielvezels gecreëerd. Ze zijn bedacht door Buro Belén uit Amsterdam.

• In totaal is 762 m2 aan biotextiel in het paviljoen verwerkt; 588 m2 voor het gordijn en 174 m2 voor de luifel.

• De biobased stoffen zijn niet alleen duurzaam maar beschermen ook tegen schadelijke zonnestralen, terwijl het lichaam de voor een goede gezondheid noodzakelijke vitamine D toch kan opnemen.

• De 650 m2 aan vloertegels en akoestische wandpanelen in het loungegebied zijn gemaakt met behulp van mycelium, het vegetatieve deel van de paddenstoel.

• De 2000 ton staal die gebruikt is om het paviljoen te bouwen, werd plaatselijk geleaset en zal, wanneer de Expo ten einde is, worden hergebruikt in toekomstige projecten in de VAE.

• In lengte zouden de gebruikte damwanden in totaal 3,3 kilometer beslaan. 2

Hoe werkt het?

In het paviljoen treft de bezoeker een immense kegel aan, een verticale voedselberg. Aan de buitenkant is hij bedekt met eetbare planten en de binnenkant is begroeid met oesterzwammen. Aan de binnenkant regent het: een bijzondere ervaring voor de bezoeker. De biologische zonnepanelen van het paviljoen wekken energie op, waarmee door een innovatieve technologie water wordt gewonnen uit de Dubaise lucht voor gebruik in de voedselberg. Daardoor daalt de temperatuur aan de binnenzijde van de voedselberg, wat een perfect klimaat creëert voor de groei van paddenstoelen. Het gewonnen water wordt gebruikt voor de irrigatie van de eetbare planten op de buitenzijde van de voedselberg, terwijl de gezonde CO2 die de paddenstoelen produceren de plantengroei ondersteunt. De speciaal ontworpen zonnepanelen laten tevens precies het lichtspectrum door dat de eetbare planten nodig hebben voor hun groei. De zuurstof die de planten door middel van fotosynthese produceren, dragen bij aan een gezonde luchtkwaliteit in het paviljoen.

 

 

Het paviljoen is gemaakt met in feite het enige materiaal dat – naast zand – lokaal kan worden ‘geoogst’: stalen damwanden. Deze elementen worden doorgaans gebruikt om bouwputten mee te maken voor wolkenkrabbers of voor havenbekkens. En uiteraard is dat iets waar wij Nederlanders goed in zijn. Van de Nederlandse firma Meever, die ook een vestiging in Dubai heeft, lenen we al het constructiemateriaal; damwanden en stempelbuizen. Na afloop van de wereldtentoonstelling gaat dit materiaal weer terug naar de lokale bouwindustrie om ingezet te worden voor nieuwe projecten. Hiermee houden we voetafdruk van het paviljoen radicaal laag en leveren we na afloop een schoon bouwkavel met alleen woestijnzand op.