Skip to main content

kantoorgebouw Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Heerhugowaard

Een glazen gebouw dat deels uitkraagt over een waterpartij weerspiegelt het streven van Hoogheemraadschap Hollands Noorder- kwartier om een transparante organisatie te zijn. Licht, lucht en water bepalen de sfeer.

Projectgegevens

Locatie Bevelandsweg 1, Heerhugowaard
Opdracht Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard
Architectuur Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Amsterdam
Constructief Ontwerp Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Friso Bouwgroep, Leeuwarden
Staalconstructie Holland Staal, Den Helder

Algemene projectomschrijving

Het kantoor voor het Hoogheemraadschap ligt aan een route naar het centrum van Heerhugowaard in de buurt van het station. Het is een herkenbaar gebouw met een grote mate van openheid: boven een onderbouw van twee lagen met openbare functies staat een uitkragend volume met een indrukwekkende uitkraging. De gevels bestaan grotendeels uit glas met ter hoogte van de vloeren een geprononceerde horizontale band. De onderbouw oogt bescheiden vergeleken bij het grote vierkant van de kantoren, dat met een omvang van 57,6x67,2 m en met naar boven toe verder uitkragende verdiepingen de aandacht opeist. Deze indruk komt deels door de zeer beperkte hoeveelheid ondersteuningen. Door kolommen schuin te plaatsen en in enkele punten samen te laten komen, lijkt het deel boven het water bijna te zweven.
Een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid loopt als een rode draad door het ontwerp met een extra accent op water. Voorbeelden zijn wateropvang, levensloopbewust materiaalgebruik, lichttoepassingen en bouwdeelactivering in de vloeren.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw is mogelijk door een constructie met stalen vakwerken. De onderbouw bestaat uit een skelet met kolommen en kanaalplaatvloeren met geïntegreerde liggers. De bovenbouw is daar overheen geplaatst op kolommen, die door de onderbouw ponsen. Deze bovenliggende constructie is visueel zoveel mogelijk van los gehouden. De draagconstructie hiervan bestaat uit vier vakwerkliggers van twee verdiepingen hoog met een maximale overspanning van 36 m. Ze kragen tot ruim 14 m uit. Schoren tussen de V‐vormige kolommen ter plaatse van de uitkragingen verzorgen de stabiliteit, evenals een koppeling aan een betonnen wand. Voor de inwendige verbindingen tussen de kantoorvloeren zijn stalen raveelconstructies opgenomen. De vakwerken zijn bouwkundig brandwerend afgetimmerd of voorzien van een brandwerende coating.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk