Skip to main content
Penta Architecten mouse

Hekwerk bedrijfsgebouw

Amsterdam

Een bedrijfsgebouw is 'opgewaardeerd' met een speciaal geponste weervast stalen afwerking.

Projectgegevens

Locatie Netwerkweg 15, Amsterdam
Opdracht Boelens de Gruyter, Amsterdam
Architectuur Penta Architecten, Harlingen
Constructief Ontwerp Van Rossum, Amsterdam
Uitvoering Regiobouw, Hoofddorp
Staalconstructie Koos van Os, Berkel en Rodenrijs

Algemene projectomschrijving

Het stedenbouwkundig plan van de gemeente Amsterdam had een aantal specifieke voorwaarden ten aanzien van bebouwing en het programma. Onder andere het parkeren en distributie diende op eigen kavel te worden opgelost. Hiermee wordt een rustig straatbeeld gecreëerd, met aandacht voor de gebouwen en de omgeving.
De units staan op de rooilijn en hebben op de begane grond de entree en aan de achterkant de opslag en distributie. Op de verdieping zijn de kantoorvoorzieningen en een dakterras over de breedte van het gebouw aan het binnengebied. De units zijn in architectuur aan elkaar gekoppeld, zo gaat de plint en de daklijn over alle gebouwen door en hebben de units dezelfde uitstraling en materialisering. De entree van de individuele unit is herkenbaar en de persoonlijke reclame is op een vaste plek in de gevel geïntegreerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De buitenkant van het complex is van baksteen in een glimmende zwarte kleur, de kozijnen liggen verdiept in de gevel. De verticale bakstenen plint ’krult’ om de entree en is in verstek gemetseld. De binnenkant is van een koperkleurig aluminium plaatmateriaal. Het binnengebied krijgt daardoor een andere sfeer. De toegang tot het binnengebied gaat via een elektrisch schuifhek afgewerkt met geperforeerde weervast stalen panelen. Het motief van het hekwerk is ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdamse bureau GraphicSurgery.nl en is geinspireerd op de omliggende industriële kranen. Het hekwerk is recent gebruikt voor een hoes van een CD en LP voor een DJ uit Berlijn. Op het beweegbare stalen hekwerk is weervast staal van 3 mm gemonteerd dat met ponstechniek voorzien is van een grafische uitstraling.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk