Skip to main content
mouse

Gevels Hermann Wesselink College

Amstelveen

Voor dit schoolgebouw is gekozen voor LeeFrame stalen spouwbladen met als afwerking een LeeBrick systeem. Hierbij worden de bakstenen in stalen strippen gelegd en niet verlijmd.
Hoe duurzaam wil je het hebben?

Projectgegevens

Locatie Startbaan 3, Amstelveen, Amstelveen
Opdracht Hermann Wesslink College, Amstelveen
Architectuur RoosRos Architecten, Oud Beijerland
Constructief Ontwerp RoosRos Architecten, Oud Beijerland
Uitvoering SMT Bouw en Vastgoed, 's Hertogenbosch
Staalconstructie Leebo Intelligente BouwSystemen, Touwslager 18, Nieuwkuijk

Algemene projectomschrijving

Het technisch ontwerpen, leveren en aanbrengen van geisoleerde stalen spouwbladen met daaraan een esthetische afwerking van baksteen. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Door toepassing van stalen spouwbladen is er de mogelijkheid om hier een gevel van baksteen aan op te hangen. Voor het ophangen van de baksteen is er gebruik gemaakt van het unieke LeeBrick systeem. Dit is opgebouwd van een stalen strip waar de stenen ingelegd zijn.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Ondanks dat dit werk in prefab is uitgevoerd, is dat na montage van de bakstenen niet meer te zien. In het unieke LeeBrick systeem lopen de stenen naadloos in elkaar over

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Door toepassing van BIM in het ontwerptraject zijn er geen problemen geweest met het passen van de elementen in de montage fase.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het werk is uitgevoerd in bouwteam, vanaf het ontwerp van de architect heeft Leebo dus mee kunnen denken en voor de technisch beste oplossing kunnen gaan.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het gebouw wordt gebruikt als school, het halen van verplichte RC waarden en dat soort zaken is voor Leebo een koud kunstje.

Duurzaamheid

Dor toepassen van baksteen in combinatie met LeeBrick die gemonteerd zijn aan stalen strippen maakt het gebouw volledig circulair. De bakstenen en het staal kunnen na de gebruikelijke levensduur van het gebouw nogmaals ingezet worden in een ander project.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Door de bakstenen niet te metselen maar ze in te klikken met het unieke LeeBrick systeem worden de stenen niet vies of beschadigd.

De stalen strippen worden gewalst van bandstaal, waardoor de verliezen nihil zijn. 

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Door prefab te bouwen is het gebruik van energie op de bouwlocatie tot ene absoluut minimum beperkt.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Door korte bouwtijd als gevolg van prefab is de bouwtijd en daarmee de overlast beperkt. 

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Het LeeBrick concept is al vaker toegepast maar in het verleden werden de strippen gezet. Doordat deze nu ook gewalst kunnen worden is er sprake van volledig effectief materiaal gebruik. Het concept van een het LeeFrame spouwblad heeft als voordeel dat de baksteen steeds weer aan de wand bevestigd zijn zodat er geen stenen van boven kunnen vallen zoals traditioneel weleens gebeurt als er een matige koppeling met de achterwand is.