Skip to main content
Leon van Woerkom mouse

Gevel datacentrum

Delft

Het datacentrum heeft een tweede lamellenhuid van industriële vloerroosters op de verdiepingen en geprofileerde staalplaat op de begane grond, met perforaties voor daglicht en uitzicht.

Projectgegevens

Locatie Heertjeslaan 1, Delft
Opdracht TDCG, Amsterdam
Architectuur architectenbureau cepezed, Delft
Constructief Ontwerp SmitWesterman, Gouda
Uitvoering BAM Utiliteitsbouw, Den Haag
Staalconstructie Las- en Konstruktiebedrijf De Keizer, Pijnacker

Algemene projectomschrijving

The Data Center Group (TDCG) richt zich op de ontwikkeling en exploitatie van betaalbare, energie-efficiënte en technisch hoogstaande datacentra met een uptime van 100%. De ‘next generation’-vestiging staat op het Science Park Technopolis Delft, direct naast de Technische Universiteit en bij belangrijke fibertracés. Het gebouw heeft een footprint van zo’n 35x42 m en bestaat uit drie bouwlagen die samen ruim 4.000 m2 beslaan.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De bovenste twee bouwlagen hebben een draagconstructie van staal en betonnen vloeren. De machinerie voor de koeling van de computerservers is buiten de thermische schil van sandwichpanelen bevestigd aan een stalen rek. Dit rek vormt tevens de constructie voor een tweede huid van verticaal geplaatste, stalen Graepel Lichtprofielroosters, die gewoonlijk worden toegepast voor veilig en slipvrij lopen in uiteenlopende industriële settings. De roosters schermen de koelinstallaties af terwijl ze ruim voldoende luchtdoorlatendheid voor hen zijn. Daarnaast geven zij een extra dimensie aan het monotone, gesloten bouwblok. In lengtes van 3 m zijn de roosters aangeleverd en in het werk aan elkaar gekoppeld tot verticale lamellen van zo'n 12 m.
De zettingshoek van de roosterribben brengt een optisch verloop in open- en geslotenheid teweeg en maakt dat het gebouw er vanuit verschillende perspectieven steeds anders uitziet; frontaal, overhoeks, van dichtbij en veraf heeft het steeds een andere aanblik, waarbij het beeld soms volledig dicht loopt, terwijl op een andere positie een subtiele transparantie ontstaat die de achterliggende staalstructuur en installaties doet doorschemeren. Rondom het noordwestelijk gelegen, externe trappenhuis hebben de roosterribben een andere zettingshoek die de trappen vanaf verschillende posities steeds in het zicht laat. Het trappenhuis tekent zich dan ook sterk af tegen de rest van het gebouwvolume.
De betonnen plint van het datacentrum, met daarin ondersteunende functies, heeft een gevelbekleding van geprofileerde staalplaat, die op de hoeken in verstek is aangebracht. De gebruiksruimten achter de profielbekleding krijgen daglichttoetreding en uitzicht door locale perforatie van de beplating. Rondom het naastgelegen terrein met parkeervoorzieningen en aanvullende installaties is deze bovendien doorgezet, zodat geen hekwerk nodig is.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De opzet met afgeschermde koelingsinstallaties langs de gebouwgevels heeft het mogelijk gemaakt bij hoge klimaateisen toch een relatief lichtgewicht gebouw te maken, met slechts dunne sandwichgevels waar doorgaans decimeters dik beton benodigd is.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De constructie is hybride met stalen geïntegreerde liggers, betonkolommen en kanaalplaatvloeren met hoge veranderlijke belasting. De stabiliteit wordt verzorgd door stalen windverbanden tussen de kolommen. Het geheel is gefundeerd op prefab palen en een in het werk gestorte fundering en begane-grondvloer. Rondom het gebouw zijn de luchtbehandelingskasten langs de gevel aangebracht in een gemakkelijk bereikbare loopzone.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk