Skip to main content
cepezed mouse

gevel buitenhuis

La Garroxta (Spanje)

De gevels van dit buitenhuis in het noorden van Spanje zijn grotendeels uitgevoerd als tweede huid van weervast staal. De roestvast stalen geveldelen zijn draaibaar of verschuifbaar.

Projectgegevens

Locatie –, La Garroxta (Spanje)
Opdracht privé, –
Architectuur architectenbureau Cepezed, Delft
Constructief Ontwerp Rob Stark, Pijnacker
Uitvoering architectenbureau Cepezed, Delft
Staalconstructie Metàl-lics Cabratosa, Gerona (Spanje)

Algemene projectomschrijving

Het buitenhuis bestaat uit twee bouwvolumes die op enige afstand van elkaar staan. Het hoofdverblijf ligt wat lager dan het volume met het gastenverblijf, de garage, opslag en technische ruimte. Het tweelaagse hoofdverblijf meet ongeveer 11,5x11,5 m en is een combinatie van traditionalisme en moderniteit.
De geheel uit beton opgetrokken wanden zijn voor een streekeigen aanzicht aan de buitenzijde bekleed met lokaal gevonden kalkhoudende stenen, waaronder die van een voormalige ruïne ter plaatse. De voorgevel is geheel van glas, waarvoor op enige afstand een voorzetscherm staat van geperforeerd weervast staal. Deze voorzetgevel is zowel geheel als gedeeltelijk door draaien en verschuiven open te zetten. In de andere gevels hebben de raampartijen te openen weervast stalen zonweringen. Ook het bijgebouw met een lengte van ruim 24 m heeft een transparante voorgevel met een in delen te openen, geperforeerd front van weervast staal. Deze geveldelen weren warmte en schittering. Het roestbruine uiterlijk harmonieert met de in natuursteen gemetselde wanden en het omringende ruige rotsachtige landschap.
De schermen zijn in hun geheel voor de voltooide bouwdelen geplaatst en staan er los van. Zonodig zijn de schermen gemakkelijk te vervangen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk