Skip to main content
Ian Beck mouse

Gemeentegebouw Werkgebouw Zuid

Apeldoorn

Met dit centrale gebouw konden veertig locaties verspreid door de stad worden opgeheven en de krachten worden gebundeld. Een staalconstructie maakt een vrij plattegrond en flexwerken mogelijk. De holle ruimten van de kokerprofielen zijn tevens luchtkanalen.

Projectgegevens

Locatie Aruba 4, Apeldoorn, Apeldoorn
Opdracht Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn
Architectuur COURAGE MIES, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Bartels Ingenieursbureau, Apeldoorn
Uitvoering Bouwcombinatie WBC Hegeman, Winterswijk
Staalconstructie Tasche, Tubbergen

Algemene projectomschrijving

Het gebouw is volledig opgetrokken met een zichtwerk staalconstructie en bekleed met (structureel) glas en matzwarte sandwichpanelen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De brandcompartimenten zijn opgebouwd met eigen staalconstructies en een gedeelte van de compartimenten is behandeld met brandwerend schilderwerk, overige compartimenten (kantoren) zijn niet behandeld en kregen enkel een poedercoating in mat zwart.
Het eerste gebouw is uitgevoerd in zwarte sandwichpanelen met een zeer lage glansgraad (10 g.u.), dus mat met behoud van 30 jaar kleurgarantie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De liggers (koker 200x400) van de hoofddraagconstructie zijn tevens luchtkanalen en het daglicht wordt tot diep in het pand toegelaten door grote glazengevels en een glasdak met glasvloer in het dieper gelegen deel. De kantoorvertrekken zijn ingericht conform 'het nieuwe werken' met flexplekken.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De ‘tussenvloer’ van de kantoorverdiepingen (3e verdiepingvloer) kan doordat de gevelkolom 1,5 m naar binnen is geplaatst bij de gevelaansluiting ±7 mm omhoog en omlaag bewegen. De verbinding hier van de structureel verlijmde glasgevel is dusdanig uitgevoerd, dat de beweging opgevangen kan worden. Het overstek is voorbelast met zandzakken voor de montage van de glasgevel. Tijdens de montage zijn de zandzakken verwijderd om gewicht van het glas te compenseren.
De aansluitingen van de stalen luchtliggers met de dragende kolommen zijn uitgevoerd met een 'vorkconstructie', zodat de vrije doorlaat in de ligger maximaal is en er geen enkel obstakel is voor de lucht binnen de ligger waardoor geluidsoverlast zou kunnen ontstaan.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Het glas en de stalen sandwichpanelenvragen weinig onderhoud: het gebouw hoeft enkel gewassen te worden. De kolommenstructuur maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar voor eventueel nieuwe functies.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Er is sprake van hergebruik van de bestaande staalconstructie en betonvloer. Het stramien is afgestemd op de sandwichpaneelmaten.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Er is luchtverwarming en -koeling via vrijhangende koelconvectoren (OKNI's). Deze worden extra naverwarmd/-gekoeld met water. Het hemelwater wordt opgevangen in de vijver en gebruikt als bluswater. Het gebruik van kunstlicht is beperkt door de grote aanwezigheid van daglicht. Een WKO is gebruikt en het ichtgewicht gebouw heeft een snelle reactietijd op temperatuursveranderingen.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau