Skip to main content
mouse

De Doos

Amsterdam

De Doos is een staande tekening van Jeroen Henneman, gemaakt voor Artzuid 2017 in Amsterdam. Het beeld is vijf meter hoog en opgebouwd uit kokers van 120 x 80 millimeter.

Projectgegevens

Locatie De Boelelaan, Amsterdam, ter hoogte van de keerlus van de tramlijn 24 en 16, Amsterdam
Opdracht Gershwin Brothers Wonen V.O.F., Amsterdam
Architectuur LEVS architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering Heurkens & van Veluw, Oss
Staalconstructie Heurkens & van Veluw, Oss

Documenten

Algemene projectomschrijving

De Doos is een staande tekening van Jeroen Henneman, gemaakt voor Artzuid 2017 in Amsterdam. Het beeld is vijf meter hoog en opgebouwd uit kokers van 120 x 80 millimeter.

De Doos stond in het kader van ArtZuid 2017 aan de De Boelelaan ter hoogte van de keerlus van de tramlijn 24 en 16. Er is hier sprake van een (bijna) tweedimensionale weergave van een in wezen driedimensionaal object. Henneman noemt het zelf "een staande tekening". De contouren van de doos staan echter niet op papier, maar worden door de lucht (en omgeving) gedragen. Henneman geeft aan deze doos alleen de ribben mee en de buitenlijnen van de geopende deksel.

Het beeld is nu verplaatst van het grasveld naar het dak van het appartementencomplex aan de overkant van de keerlus, op de hoek van de Parnassusweg en De Boelelaan/De Boelegracht, het Gershwin Brothers ensemble.

Omdat het beeld in eerste instantie was uitgerekend met de windbelasting op maaiveld hoogte, is het beeld (onzichtbaar) versterkt voor de plaatsing op het dak, waar met een hogere windbelasting gerekend moet worden. Op het dak ligt een balkrooster waarin het beeld is ingeklemd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staande tekening is opgebouwd uit kokerprofielen, de onderste twee benen zijn massief uitgevoerd.

Op het dak ligt een balkrooster uit I-profielen waarop het beeld ingeklemd is.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Omdat het beeld in eerste instantie ontworpen is voor plaatsing op het maaiveld, is later de constructie aangepast aan de hogere windbelasting op het dak van het gebouw. Dit door de kokers van de onderste twee benen, te vervangen door massieve staven.

Bijzondere aspecten uitvoering

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het werk heeft een beeldende functie, en voegt “iets” toe aan het appartementen complex