Skip to main content
Jeroen van de Wielen mouse

Brightlands Smart Services Campus

Heerlen

Om de nieuwe entree te benadrukken en de gesloten spiegelglas gevel te 'openen' is een luifel ontworpen die als onderdeel van de gevel een indrukwekkend overstek heeft en zo de nieuwe entree markeert.

Projectgegevens

Locatie Smedestraat 2, Heerlen
Opdracht Bremen Bouwadviseurs, Heerlen
Architectuur diederendirrix, Eindhoven
Constructief Ontwerp Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar, Eindhoven
Uitvoering BAM Bouw en Techniek Regio Zuid, Eindhoven
Staalconstructie Koppes Constructie, Nieuw Bergen

Algemene projectomschrijving

In het voormalige Grootkantoor 2 (GK2) op de ABP campus huist tegenwoordig de Brightlands Smart Services Campus. Onderdeel van de herontwikkeling van het pand was het maken van een hoofdentree, aangezien het oorspronkelijke kantoorgebouw deze niet had, met een opvallende luifel. De diagonale structuur van de luifel doorbreekt de rigide vormgeving van het oorspronkelijke gebouw en stimuleert zichtlijnen, een thema dat ook in de interieur van het gebouw terugkomt. De grote glazen kozijnen, die naadloos aansluiten op de robuuste wigvormige kolommen van de gevel, maken de parkachtige omgeving tot onderdeel van het interieur. Veel aandacht is ook besteed aan de detaillering van het glazen dak en de afwatering van dit dak en de gevel. In tegenstelling tot de vormgeving is de kleur van de luifel zeer ingetogen en passend in het kleuren pallet van de bestaande gevel. Hierdoor 'bemiddelt' de luifel tussen de architectuur van het oorspronkelijke gebouw en de nieuwe prikkelende wereld van de Smart Services Campus.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het ontwerp is vertaald naar een uitkragende staalconstructie met maximaal behoud van de esthetische uitgangspunten. Bij de korte zijde van de luifel met de grote uitkraging bestaat de constructie uit V-vormige kolommen (kokers) met rechte in hoogte verlopende uitkragende liggers (ook kokers). De diagonalen in het dak zorgen voor stabiliteit van het dakvlak. Bij de lange zijde van de luifel met de kleinere uitkraging bestaat de constructie uit V-vormige kolommen met eveneens in V-vorm uitkragende liggers in het dakvlak. Het afschot in het dakvlak is in de in hoogte verlopende dakliggers verwerkt. De buitenste dakrand is in gelijke hoogte uitgevoerd waardoor het afschot aan het zicht wordt onttrokken.
De luifelconstructie is in kleine delen in de werkplaats geproduceerd. De verbindingen tussen de diverse onderdelen zijn zoveel mogelijk met buis-in-buis verbindingen met verzonken bouten uitgevoerd. Op de bouwplaats is de constructie gemonteerd op een tijdelijke steigerconstructie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk