Skip to main content
Thea van den Heuvel/DaPh mouse

bedrijfsgebouw Futurumshop

Apeldoorn

Een muur van twaalf zeecontainers scheidt het magazijn van de kantoren en vormt tegelijkertijd de facilitaire zone met onder meer een pantry, toiletten, bergruimte en een vergaderunit.

Projectgegevens

Locatie Europaweg 165, Apeldoorn
Opdracht Futurumshop.nl, Apeldoorn
Architectuur AReS architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Ingenieursbureau Hartman Constructies, Lochem
Uitvoering Aan de Stegge Bedrijfshuisvesting, Twello
Staalconstructie Van den Brink Staalbouw, Barneveld

Algemene projectomschrijving

Futurumshop.nl is een online sportretailer. Via de webshop komen dagelijks duizenden bestellingen binnen en worden dagelijks duizenden artikelen verstuurd. Een zeecontainer is het symbool van wereldhandel en de ‘ultieme doos’ om spullen in te verzenden. De maten van deze ‘high cube containers’ vormden het uitgangspunt voor het ontwerp van de rest van het gebouw, zoals de verdiepinghoogte van 2,9 m voor de kantoren en 9 m voor de bedrijfshal. Verlaagde plafonds zijn achterwege gelaten, waardoor alle constructies, ruwe materialen en installaties zichtbaar zijn gebleven. De constructieve elementen, zoals kokerprofielen, zijn zoveel mogelijk gebruikt om elektra door te voeren. De randliggers zijn samengestelde profielen, met bijvoorbeeld een nis voor de binnenzonwering.
Het gebouw biedt onderdak aan drie functies;
- expeditie, waar alle goederen worden aan- en afgevoerd;
- magazijn waar alle artikelen worden opgeslagen en waar alle pakketjes gereed worden gemaakt voor verzending;
- kantoorgedeelte met ondermeer de klantenservice, marketing en inkoop.

Stalen trappen en luchtbruggen verbinden de 9 m hoge en 24 m lange containerwand met het kantoorgedeelte. De grote open ruimte tussen beide zones behoudt zo het open karakter en biedt tevens een doorkijk over de volle lengte van het pand. Deze doorkijk wordt nog benadrukt door de glazen deuren en wanden. Één container is als vergaderruimte in gebruik en heeft een volledig glazen wand. Alle andere containers hebben‘slechts’ één deur van glas.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw heeft een staalskelet met buitengevels van geïsoleerde binnendozen met een buitenbeplating. Op maaiveldniveau is dat een cementvezelplaat en op de verdiepingen een geprofileerde stalen beplating, die speciaal voor dit project is vervaardigd. De scheidingswand van containers staat constructief op zichzelf en draagt uitsluitend de luchtbruggen die de containers met de kantoren verbinden.
De in het voortraject geselecteerde aannemers waren erg terughoudend om een muur te formeren met echte containers. De meesten stelden een 'veilige weg' voor om de zone met een traditioneel bouwsysteem van steenachtige wanden en vloeren te vervaardigen. Slechts één aannemers durfde het aan de muur met echte containers te bouwen. Deze containers zijn vanuit de haven naar een plaatselijk constructiebedrijf getransporteerd die in een aantal zijwanden openingen maakte. Als één van de eerste elementen zijn de containers op de fundering geplaatst, waarna de rest van het gebouw om deze bouwblokken heen gebouwd is. Nadat het gebouw bijna gereed was, zijn de containers geschilderd, met de kantoren verbonden via de luchtbruggen en is de gelaagde ruit in de 'vergadercontainer' geplaatst.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk