Skip to main content
Peter-Paul Brans | Buro Grondverf mouse

Afscheidsruimte begraafplaats Oude Landen

Nuenen

Midden op een parkachtige begraafplaats met kronkelende paden staat een open sculptuur met formele vormen uitgevoerd in weervast staal en messing. Het bouwwerk biedt een ingetogen decor voor het afscheid van de overledene.

Projectgegevens

Locatie Beekweg, Nuenen
Opdracht Gemeente Nuenen, Nuenen
Architectuur Van den Pauwert Architecten, Eindhoven
Constructief Ontwerp Adviesbureau Van de Laar, Eindhoven
Staalconstructie Moeskops Staalbouw, Bergeijk

Algemene projectomschrijving

De afscheidsruimte met een bruto-oppervlak van 45 m2 is een architectonische sculptuur van twee tegen elkaar geplaatste bouwdelen. Het afdak is een lange haakvorm in weervast staal, waarvan de korte zijde een wand van 3 m hoog vormt en de lange zijde een dak met een overspannning van 11 m. Het dak leunt tegen een tweede bouwdeel, dat een u-vormige plattegrond heeft. De buitenzijde van dit deel is eveneens uitgevoerd in weervast staal, de binnenzijde is afgewerkt met messing. Doordat de bovenzijde hiervan open is gehouden, valt er licht op het messing. Het bouwwerk vormt met zijn strenge vormen een ingetogen decor voor de afscheidsceremonie. Het bouwwerk is niet alleen fysiek tweeledig. Het is zowel in zichzelf gekeerd als open, waarmee het ontwerp aansluiting zoekt bij de emotie van het begraven.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De basis voor het constructieve ontwerp is de gedachte dat de slanke vormen moeten ogen als massief staal. Het dak moest niet alleen zo dun mogelijk zijn, maar ook het hemelwater onzichtbaar afvoeren. Dit is mogelijk gemaakt met inwendige lamellen, waaraan een boven- en onderplaat zijn bevestigd met proplassen. De dikte van de rand is beperkt tot minder dan 15 cm. Om alle verbindingen onzichtbaar te maken is deze bevestigingswijze ook toegepast bij de wanden. De luifel is in een hulpframe als één geheel naar de begraafplaats getransporteerd en aan verholen haakogen op zijn plaats gehesen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk