Skip to main content
Harry Noback mouse

Woonhuis Veenhuizerweg

Apeldoorn

De eenlaagse woning met een 'open-dicht'-karakter heeft badkamertegels als gevelbekleding op sandwichpanelen verlijmd, en een staalconstructie in zicht.

Projectgegevens

Locatie Veenhuizerweg 90, Apeldoorn
Opdracht Fam. A.P.W. Esmeijer, Apeldoorn
Architectuur COURAGE architecten, Apeldoorn
Constructief Ontwerp Bartels Ingenieursbureau, Enschede
Uitvoering Redon Bouw, Vaassen
Staalconstructie Rexwinkel, Zutphen

Algemene projectomschrijving

Deze woning, die deels is voorzien van een kelder, is gesloten naar de straatkant en is open naar het openbare groen in de wijk. De volledig in staal gebouwde woning heeft tegels als gevelbekleding. De vierdeling van de plattegrond is aan de buitenzijde goed zichtbaar door zeer scherpe glazen nissen. De combinatie van staal, glas en keramiek geeft het project een bijzondere uitstraling. Een buitenbeetje in de straat, maar toch ook passend door het kleurgebruik van de tegels dat is afgestemd op het baksteen en dakpannen van de naastgelegen woningen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De woning heeft een warmgewalste staalconstructie uit blindbevestigde kokers in zicht met stalen geïsoleerde sandwichpanelen, en het dak is voorzien van een perfo-staaldak.
De staalconstructie maakt grote glasopeningen mogelijk en om exterieur en interieur minimalistisch te detailleren. De MOSA XXL badkamertegels zijn aan de buitenzijde verlijmd op omegaprofielen tegen de sandwichpanelen. Het staaldak is berekend op schijfwerking waardoor geen windverbanden nodig zijn. De stalen entreedeur ligt volledig vlak met het structureel verlijmd glas. De woning is gebouwd voor 234K inclusief installaties (excl. btw)

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Materiaalgebruik (efficiëntie)

De stramienmaat is afgestemd op de tegelmaat en de maximale coilmaat voor de op maat gemaakte sandwichpanelen. De sanwichpanelen zijn geïsoleerd met 100 mm PIR voor een hoge isolatiewaarde.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

De binnenzijde is licht van gewicht, er hoeft dus weinig massa opgewarmd of gekoeld te worden. Daarentegen houdt de massa aan de buitenzijde (tegels) de grootste zonbelasting buiten in de zomer. Het interieur wordt met lucht verwarmd en gekoeld via airsocks met een luchtwarmtepomp. De vloerverwarming op cv dient als bijverwarming.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau