Skip to main content
mouse

Uitgeverij Davo Deventer

Deventer

Het pand van het Deventer bedrijf is voorzien van een volledig demontabele staalconstructie zónder lasverbindingen.

Projectgegevens

Locatie A1 Bedrijvenpark - Nering Bogelweg 123 , Deventer
Opdracht Metron Vastgoed
Architectuur Aan de Stegge Twello
Constructief Ontwerp Circulairstaal BV / JVZ Constructeurs
Uitvoering Aan de Stegge Twello
Staalconstructie Circulairstaal B.V. Barneveld

Algemene projectomschrijving

Uitgeverij DAVO uit Deventer is net na de oorlog opgericht. Sinds 1945 geeft het bedrijf voorbedrukte landenalbums uit met de bijbehorende toebehoren. En als klanten je producten en diensten waarderen, ontstaan er soms huisvestingsproblemen. De oude locatie aan de Hunneperkade voldeed niet meer aan de wensen. Nieuwbouw op het bedrijvenpark in Deventer was de oplossing. Bijzonder aan het nieuwbouwplan is dat het gebouw zo circulair en milieubewust mogelijk gebouwd wordt. Het toekomstbestendige en milieubewuste bedrijfsgebouw dient momenteel als voorbeeld voor toekomstige nieuwbouwplannen op het Deventer A1 Bedrijvenpark.

Het bedrijfsgebouw voor DAVO bestaat uit 3.924 m2 bedrijfshal en 519 m2 kantoorruimte verdeeld over drie lagen. De locatie is bekend terrein voor zowel Aan de Stegge als Circulairstaal. Op A1 Bedrijvenpark Deventer ontwikkelden en realiseerden zij eerder nieuwe bedrijfspanden voor Metos en Sligro. Het circulaire bedrijfsgebouw voor DAVO past bij de duurzame uitstraling die de gemeente aan het bedrijventerrein wil geven. Voor het ontwerp van de nieuwbouw voor DAVO heeft Metron Vastgoed samengewerkt met Circulairstaal® en JVZ Ingenieurs.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het pand van het Deventer bedrijf is voorzien van een volledig demontabele staalconstructie zónder lasverbindingen. In Nederland is nooit eerder op deze schaal zo demontabel gebouwd. Niet alleen demontabel, maar ook 100% herbruikbaar. Er is niet alleen gebruik gemaakt van connectors, maar de staalconstructie is ook voorzien van Biocoat®: de meest duurzame en CO2 arme variant op poedercoating. deze coating is tevens ontwikkeld door Circulairstaal® en is letterlijk een wereldprimeur. 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het pand van Uitgeverij DAVO is niet alleen te kennen aan een volledig circulaire en Co2 arme staalconstructie, maar kent nog veel meer innovaties! Zo is de gevel uitvoerd in CradleCore® sandwichpanelen, een circulair gevelpaneel van Falk mét terugkoopgarantie. Ook is er in samenwerking met Adviesbureau Cor ingezet op een cementloos bouwen. hierdoor is de keuze gevallen op een geopolymeer laadkuil. Niet eerder in Nederland was er op dat moment een degelijk oppervlakte uitgevoerd in cementloos beton! Niet alleen de casco onderdelen zijn circulair uitgevoerd, maar ook heeft het interieur bijzondere aandacht gekregen. Zo is er door de leverancier specifiek voor DAVO een volledig circulaire keuken ontworpen en ontwikkeld. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Alle staalverbindingen zijn uitgevoerd in connectors, ontworpen door Circulairstaal®. Dit resulteerde in een 100% demontabele, herbruikbare en Co2 arme staalconstructie! 

Bijzondere aspecten uitvoering

Tijdens de uitvoering is er gestuurd op een zeer lage stikstofuitstoot gedurende de bouwfase. Zo is er voorkeur gegeven aan elektrisch montagemateriaal door de verschillende bouwpartners. 

 

Duurzaamheid

De bouw van een circulair bedrijfsgebouw voor Uitgeverij DAVO in Deventer heeft in 2020 voor heel wat reuring gezorgt!  Het pand is voor 80% circulair en kwam uit op een schaduwprijs van minder dan 0,50/m2: onder andere  door de staalconstructie met Biocoat®, dakbedekking, sandwichgevels, wand- en vloerisolatie en volledig stekkerbare elektro-installatie. Tevens is er gekozen voor de toepassing van geopolymeer laadkuil, een primeur in Nederland ! Maar ook de installatie en interieuraspecten zijn circulair en demontabel. Aan het einde van de levensduur is het terugnemen van materialen voor álle leveranciers verplicht gesteld.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

In de ontwerpfase is door de verschillende partijen volop ingezet op óf hergebruikte materialen óf in de toekomst volledig her te gebruiken materialen. Zo is dit bedrijfspand een levensechte basis van her te gebruiken materialen in de toekomst. Dit wordt onderstreept door alle betrokken bouwpartners en leveranciers: iedereen heeft voor het geleverde materiaal een terugname garantie gegeven.

Efficient materiaalgebruik zien we terug in de verschillende innovaties, waaronder: Circulairstaal®, Biocoat®, CradleCore®, hergebruikte infiltratiekratten, Circulaire Keuken (Harmeling Interieurs) en een geopolymeer laadkuil. 

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Er is door de bouwpartners zoveel als mogelijk gemonteerd met elektrisch materieel.

Het full-electric bedrijfspand voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van energie en verbruik.

 

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Er mag gezegd worden dat dit pand letterlijk uit innovaties is opgebouwd: 

- Geopolymeer laadkuil  www.stedenbouw.nl/artikel/voor-het-eerst-een-laadkuil-uit-geopolymeer-h… 

- Circulairstaal ® www.circulairstaal.nl 

- Biocoat® www.circulairstaal.nl/biocoat 

- CradleCore® www.falkbouwsystemen.nl/nl/projecten/circulair-pand-voor-davo-deventer

- Hergebruikte infiltratiekratten

-Circulaire keuken www.harmeling.nl/circulair

- Volledig stekkerbare elektro- installatie (Isoelectra) 

- Enkel bouwmaterialen met een LCA

- Terugnamegaranties van iedere leverancier