Skip to main content
mouse

Turfaquaduct

Nispen

Bij de reconstructie van de Turfvaartdijk zijn de belangrijkste onderdelen het vervangen van een bestaande brug en het bouwen van twee betonnen keerwanden om de kruising van de versmalde Antwerpseweg en de gereconstrueerde Oude Turfvaartdijk te benadrukken.

Projectgegevens

Locatie Nispenseweg en kruising Antwerpseweg/Oude Turfvaartsestraat, Nispen
Opdracht Gemeente Roosendaal, Roosendaal
Architectuur Faam architects en Van Helmond architecten/Dienst Landelijk Gebied, Eindhoven
Constructief Ontwerp Vianen Bouwadvies, Nuenen
Uitvoering Wallaard Noordeloos, Noordeloos
Staalconstructie Van Ee Staalspecialisten, Barneveld

Algemene projectomschrijving

De architectonische opgave betrof het verduidelijken van de historie van deze plek. De Turfvaartdijk was een verhoging in het landschap waar turfvlets in een watergeul werden voortgetrokken. Op deze plek kruiste die dijk de Watermolenbeek en werd dus als het ware een aquaduct. Deze dijk is nu weer nadrukkelijker in het landschap zichtbaar gemaakt. De nieuwe betonnen landhoofden markeren de doorsnijding van de dijk door de Antwerpseweg. De brug bestaat uit een solide betonnen basis met daarop in staal de doorvalbeveiliging.
Het lag voor de hand om in deze natuurlijke omgeving en met de historie als uitgangspunt te zoeken naar natuurlijke materialen die mooi oud worden: beton, asfalt en weervast staal. De structuur en kleurlagen van het prefab beton zijn geïnspireerd op de aardlagen waarin de turf werd gevonden.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

In het ontwerp van de stalen constructies aan weerszijden van de brug is de functie van beveiliging nog lastig te herkennen. Op een stevige basisconstructie zijn lange en brede, maar ondiepe waterbakken op ooghoogte gemonteerd. Deze constructie is geheel uitgevoerd in weervast staal. Het heeft de vorm van een doorlopend extrusieprofiel, gemaakt van plaatwerk dat de basisconstructie bekleedt: achtereenvolgens loopstrook, schoprand, waterbak en afwerking van de buitenzijde.
De ondiepe brede waterbakken fungeren als horizontale leuningen en zijn een bijna letterlijke verbeelding van de oorspronkelijke getimmerde ondiepe waterbak die als aquaduct fungeerde om een turfvlet de beek te kunnen laten kruisen. In de auto gezeten kijk je op ooghoogte over het platte water naar de beek, vol natuurlijk groen.
Qua detaillering is het geheel robuust, esthetisch duurzaam en onderhoudsarm, hetgeen het ontwerp versterkt. Brug en landhoofden zijn opgenomen in een toeristische turfroute en is inmiddels ook een favoriete locatie voor fotografieclubs.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk