Skip to main content
Mike Bink mouse

Museummeubel Typisch Zaans

Zaandam

In het Zaans Museum vind je 'Typisch Zaans', de herschepping van 'De Tentoonstelling van Zaanlandsche Oudheden en Merkwaardigheden', zoals deze in 1874 in het oude stadhuis werd getoond en die de basis vormde voor de collectie van het Zaans Museum. Maar ook de basis vormde voor de vormgeving van de tentoonstelling. De contouren van oude stadhuis van Zaandam zijn in staal nagebouwd en dient als museummeubel waarbinnen objecten en schilderijen op een 'ouderwetse' en symmetrische manier tentoongesteld staan.

Projectgegevens

Locatie Schansend 7, Zaandam
Opdracht Zaans Museum, Zaandam
Architectuur Pronk., Rotterdam
Constructief Ontwerp Pronk., Rotterdam
Uitvoering Kloosterboer-Decor, Purmerend
Staalconstructie Kloosterboer-Decor, Purmerend

Algemene projectomschrijving

Het Zaans Museum is een streekmuseum. Eigenlijk een industriemuseum. Het handelt over de Zaanstreek, een gebied waar van oudsher veel wordt geproduceerd. Op enig moment zelfs het grootste industriepark ter wereld: rond 1730 telde de streek maar liefst 670 windmolens in bedrijf! Met behulp van de collectie willen we de bezoeker dat verhaal doen laten beleven. We dompelen de bezoeker onder in een sfeer, een spektakel dat de 24/7 economie van de Zaanstreek verbeeldt, de werklust van de Zaankanter, de no-nonsense houding van de streek.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het oude stadhuis van Zaandam is als outline van staal nagebouwd en gepoedercoat in Zaans groen. Een mix van koker, U-profiel en strip is prefab uitgevoerd en in korte tijd op locatie geassembleerd. Binnen deze contour zijn vitrines opgesteld die eveneens uit staal zijn vervaardigd in een mix met eiken profielen. Er is voor staal gekozen om een zekere afstand te bewaren naar de traditionele houtbouw maar ook om te verwijzen naar het industriële karakter van de streek met haar talrijke fabrieken en mechanisatie. Het geheel ademt nostalgie zonder oubollig te worden met een sterke museale uitstraling.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De outline van het stadhuis is met veel zorg voor detail en gevoel voor sfeer uitgevoerd. De constructie is als kenmerkend element in zicht gelaten. Zwarte boutkoppen contrasteren met de in Zaans groen gepoedercoate contour. De open zijdes van het gebruikte U-profiel dienen tegelijkertijd als ophangrail voor wandpanelen en collectie. Ook dienen deze profielen als doorvoer voor bekabeling en lichtsysteem. Door deze functies zorgvuldig te integreren is flink bespaard op bouwtijd en kosten. Dit was alleen mogelijk door toepassing van staal: rank, sterk en strak.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

- In de constructie zijn alle benodigdheden voor een museale toepassing verwerkt zoals verlichting, projectoren, speakers en beveiliging.
- Door het aantal details te beperken bleven de kosten binnen de perken.
- Zeer korte bouwtijd op locatie.
- De rankheid van het staal maakt een sterk grafisch beeld mogelijk.
- Modulaire vitrines uit staal, daardoor zeer stabiel, goed te sluiten en flexibel in te richten.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het geheel is een mix van disciplines: met zorg zijn de vloer (linoleum met patroon), de wandpanelen (plaatmateriaal met print en relief), ophangsysteem, verlichtingssysteem (gestuurd led) en data in elkaar geïntegreerd. Tezamen met de vitrines uit eveneens staal voorzien van eiken profielen is met een knipoog naar traditionele symmetrie een knus en nostalgisch ogende weerslag gemaakt van een museaal paviljoen. Maar wel helemaal van deze tijd en met een lichte ironie. De groen kleur komt uit de Zaanse kleurenwaaier en typeert de streek.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De outline van het stadhuis kadert de tentoonstelling en huist letterlijk de content die het stadhuis in 1874 ook tentoonstelde, maar dan anno 2015. Hoewel transparant verschaft het paviljoen de bezoeker een zekere mate van geborgenheid zonder deze af te sluiten van het gebouw waarin dit paviljoen is geplaatst. Het plaatst de collectie in een traditionele context zonder stoffigheid of oubolligheid. De beleving van het historisch karakter van de collectie wordt hiermee ondersteund. De lay-out van de plattegrond en connectie met de staalconstructie organiseert de collectie in hoofdstukken en biedt duidelijkheid aan de bezoeker.